Съветът на старейшините на Саудитска Арабия похвали решенията на крал Салман по случая с Хашоги

Най-висшият религиозен орган в Саудитска Арабия определи като „справедливи“ решенията на саудитския крал във връзка със смъртта на журналиста Джамал Хашоги, предадоха Ройтерс и ТАСС.

„Разпорежданията и решенията, взети от пазителя на двете светини крал Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд във връзка с нещастния случай, отнел живота на Джамал Хашоги, са насочени към постигане на справедливост и равенство в съответствие с шериата (ислямското право)“, каза Съветът на висшите учени в изявление, разпространено от Саудитската агенция по печата.

Саудитска Арабия призна, че Хашоги е умрял при бой в нейното консулство в Истанбул, след като две седмици отричаше да има нещо общо с изчезването му. Тя освободи от длъжност петима служители заради случая и арестува 18 души.

Египет похвали „смелите“ и „решителни“ действия на крал Салман при разследването на смъртта на Хашоги.

„Египет вижда, че смелите и решителни решения и действия на саудитския крал по този въпрос съответстват на подхода на Негово величество, който уважава принципите на правото и прилагането на ефективно правосъдие“, заяви външното министерство.

То поднесе своите съболезнования на семейството на Хашоги и изрази увереност, че разследването ще разкрие истината.

Бахрейн също похвали решенията на саудитския крал, взети с цел да се постигне справедливост, съобщава саудитската телевизия Ал Арабия, очевидно визирайки случая с Джамал Хашоги, предаде Ройтерс.

„Саудитска Арабия ще остане една страна на справедливостта, ценностите и принципите“, се казва в официално изявление на Бахрейн, цитирано от телевизията.

Абу Даби каза, че подкрепя Рияд във връзка с „достойната за съжаление“ афера Хашоги, предаде Франс прес.

„Обединените арабски емирства приветстват решенията и ръководните указания на крал Салман относно „тъжната и достойна за съжаление“ афера Хашоги“, посочва Информационната агенция на ОАЕ, като уточнява, че това е изявление на външния министър на ОАЕ Абдул бин Заид ал Нахаян.

Йемен също похвали решенията, взети от саудитския крал във връзка със смъртта на журналиста Хашоги, предаде Ройтерс, като се позова на правителствената йеменска агенция.

От БТА

1 Коментар

  1. САЩ няма ли да гонят саудитски дипломати?

Коментарите са ограничени.