Местните избори в Полша – националисти срещу либерали

Местните избори в Полша изправят националисти срещу либерали в ключов тест за настроенията в полското общество, предава AFP, цитирана от „Фокус“.

Поляците гласуват за кметовете и регионалните съвети на местните избори в неделя, когато ще се противопоставят центристки опозиционни кандидати срещу управляващите националисти, чиито спорни съдебни реформи изправиха Полша в сблъсък с Европейския съюз.

На фона на края на кампанията в петък, върховният съд на ЕС разпореди на правителството на „Право и справедливост“ (ПиС)във Варшава „незабавно да отмени решението си“ да намали възрастта за пенсиониране на съдиите на Върховния съд, което според европейските съдии заплашва независимостта на съдебната система.

Неделното гласуване е първото след парламентарните избори през 2015 г., които осигуриха на ПиС безпрецедентно мнозинство и се смятат за ключов тест за националистите, които се подготвят за избори за ЕС и за парламента през следващата година.

„Изборите са тест за големите партии в големите градове и регионалните съвети“, заяви за агенцията Станислав Мочек, политолог от Полската академия на науките.

Докато местните проблеми като жилищното настаняване, обществения транспорт и борбата със замърсяването бяха поставени в кампанията за по-малките населени места и , кметските състезания във Варшава и други големи градове съсредоточиха кампаниите си върху национални и международни проблеми, заедно със голяма доза негативна кампания.

Под ръководството на влиятелния си лидер Ярослав Качински ПиС проведе спорна кампания дни преди гласуването, настоявайки, че ако опозиционните либерални кандидати на Гражданска платформа спечелят, те ще позволят приток на мигранти и бежанци.