Всички ние сме колективни жертви на това, че сме смъртни

Снимка от фейсбук-профила на автора

Любо Канов

В крайна сметка всички ние се борим с несъвършенствата на този свят, използвайки несъвършени средства. Жени, родили деца с увреждания, обвиняват правителството, системата, реалността на живота и жестокостта на лошия късмет, който е толкова несправедлив, че ти се иска някой да е виновен.

Всъщност, човек трябва да приеме понякога факта, че животът е чудовищно неправилен, от гледна точка на това, което ни се иска на нас лично и на хората, които очакват съдбата им да се отнесе по-добре към тях. Счита с основание, че го заслужават – те и децата им. Но това не се случва. И никога няма да се случи, даже и да свалят всички правителства на света, включително и много по-добро от онова, което управлява България в момента. Няма да се обърне съдбата по такъв начин, че децата родени с увреждания да се родят отново в красота, нормалност и прекрасно здраве.

Тъжен е този свят, майки, бащи и хора! А нима унищожените прекрасни, красиви и талантливи хора от комунистите не заслужаваха по-добра съдба? Но я нямаха. И много хиляди от тях са под земята, впрочем никой даже не знае къде са закопани, та близките им да ги оплачат и да потъгуват над гроба им. Впрочем, даже и повечето от тези техни близки вече са си отишли от този свят. Питам:

Кой е виновен за злощастията по този свят? Държавата?

Че това е просто отвратително и даже комунистическо по съдържанието си обвинение! Обществото им е виновно за личното им злощастие? Това просто няма как да е вярно. Класата на “щастливите”, които нямат болни в рода си, са виновни и трябва да плащат за моето нещастие, че имам болно дете? А онези, които са инвалиди от работа в мините, онези с рак и силикоза, онези които са родени без генетични малформации, но са ударени от съдбата по друг начин и от болести още в млада възраст, причинени от други причини, нямат право да се гневят на съдбата и не могат да искат специални права и привилегии, извън онова, което обществото е решило да им отреди в рамките на възможното в момента?

Да не би заедно с черните фланелки, начело с Кутев, Манолова и Нинова, да не се тътрят и онези, които винаги искат специални права? Активните “борци”? Я, малко по-скромно! Та всички ние сме колективни жертви на това, че сме смъртни и че никой от нас няма да излезе от този живот, преди да плати цената на страдания, болка и загуби.

От фейсбук-профила на автора

13 Comments

 1. Bulgaria ima nuzhda ot takiva kato avtora na statiata da bude upravljavana … dali njakoga shte se sluchi zavrsi ot grazhdanite i’.

 2. Много неща са необходими, за да се разбере философията на този текст. И преди всичко смирение.

 3. То, прав е г-н Канов,ама ние все трудно разбираме,че прекалените действия,никой не ще да разбере и накрая досаждат.

 4. Колега Канов, за съжаление няма кой да Ви разбере!

  • Д-р Николай Колев,родител съм на детенце с ДЦП и разбирам прекрасно г-н Канов и го подкрепям…,не казвам, че е много добре но мога да кажа, че никога не е било по-добре от сега за дечицата ни, Дай Бог да става и по-добре…
   Не доумявам обаче защо тези изстрадали майки от палачите си им подлагат отново сами сатъра…!!!

 5. МИСЛЕХ,ЧЕ САЍТА СЕ ПОСЕЩАВА ОТ МИСЛЕЩИ ,А НЕ ПОСРЕДСТВЕНИ ГЛУПАЦИ.БРАВО НА ДОКТОРА,АКЪЛДА ГО РАЗБЕРЕШ СЕ ИСКА .МОЗЪК

  • Има кой да го разбере – мислещите, интелигентните и тези, които са взели съдбата си в ръце и правят всичко възможно сами да се справят. Светът се нуждае най-много от тях.

  • Посредствени? Добре би било да не се излагате.

 6. 3ле сте,но сте зле с мозъка и проблема не е лекуването му,а в извратеността му 🙁 Не подлежи на промяна!До гроб е таз зараза.

  • А вие защо не прочетете пак този текст – там е написано защо се смесват проблемите. Или сложете една черна фанелка с надпис “ Образованието ни убива“ и хайде на площада да искате личен асистент да чете, пише и мисли вместо вас…

   • Десет пъти да го прочетат, все тая!

 7. Познавам историята на един протестантски пастор бил в лагера в Белене. Този човек не таи никаква мъст и омраза в сърцето си. Простил е. Уви, от някои от майките чух толкова псувни, клетви, закани….

Коментарите са ограничени.