Разбиха най-модерната печатница за пари у нас за последните 11 години

Снимка: Пресцентър на МВР

Спецпрокуратурата и ГДБОП разбиха печатница за пари, работила в подземието на хотел в Слънчев бряг. Задържани са 4-ма души, сред които е и собственикът на хотела, който според разследващите също е част от престъпната група.

По данни на МВР са намерени близо 13 милиона в евро и долари, част от тях са били укрити в тайници на различни места в страната. Според прокуратурата това е най-голямата и модерна печатница, разбита у нас през последното десетилетие.

Разследващите влизат в следите на групата още в началото на годината. Задържаните са с богато криминално минало и успяват много добре да прикрият своята дейност. Групата е разбита на 20 октомври след съвместна работа със „Сикрет сървис“ и Европол. Машините са открити в подземен етаж на хотел „Кантилена“ в Слънчев бряг. Намерени са в различна степен на изработка общо 11 570 000 евро и 1 700 000 долара.

„Нашите данни към момента са, че това е нова фабрика. Задържани са в момент на производство и работа. Вероятността към момента да бъдат пласирани извън България или в България е по-скоро минимална към настоящия момент“, заяви пред медиите зам.-главният прокурор Иван Гешев

Част от парите са били складирани в тайни квартири на територията на цялата страна. В хода на разследването са претърсени над 30 адреса.

Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП обясни, че такава печатница не работи постоянно. Тя работи веднъж на няколко години. Тези фалшиви парични средства се складират на различни места и поетапно се изваждат на пазара.

Откритите банкноти са от 500 и 100 евро, както и от 50 долара. Според разследващите у нас фалшификати с подобно качество не са откривани. Предстои анализ и от Европол.

И днес хотелът в Слънчев бряг остана затворен. Прокуратурата ще поиска постоянен арест и за четиримата задържани.

1 Коментар

  1. Планирана „акция“ за отвличане на вниманието от простака Валери. Като знаят от толкова време, защо чак сега ги „разбиват“ и то с помощта!!! на световните герои – САЩ. На нашите толкова ли не им стига акъла. Контролирано мероприятие – след провала със случая Виктория/Северин, намериха с какво да се похвалят. И публиката трябва да е във възторг. А къде е трябвало да отидат парите, у кого? Защото за хашиша, примерно от Афганистан, знаем под чия грижа се произвежда и пласира.

Коментарите са ограничени.