Елена Поптодорова: Никой в Съединените щати не е по-силен от закона, дори и президентът

„Никой в Съединените щати не е по-силен от закона, дори и президентът“.

Това заяви в Благоевград бившият ни посланик във Вашингтон Елена Поптодорова при представянето на книгата „Безусловна вярност – истини, лъжи и лидерство“, чийто автор е бившият директор на ФБР Джеймс Коми, цитирана от БНР. 

Българският посланик в продължение на 12 години в САЩ сподели своите лични впечатления от това как работи политическата система в Америка и как действат институциите, които гарантират спазването на закона. Огласяването на разкритията за използването на личен сървър при изпращането на имейли от Хилари Клинтън в качеството ѝ на държавен секретар и за руска намеса в изборите за президент в полза на Доналд Тръмп по време на предизборна кампания, Елена Поптодорова определи като неслучайна грешка на шефа на ФБР Джеймс Коми:

„Искам да кажа, че тя е тактическа грешка. Тя не е грешка на тъканта му, на убежденията му, на човек като него, който е достигнал най-висока позиция на публично служене“.

Разследването на най-големите скандали в САЩ продължава в момента друг бивш директор на ФБР – Робърт Мълър, защото в тази държава никой не е по-голям от закона, каза още Поптодорова:

„И по тази причина назначеният именно от Тръмп главен прокурор назначава същият този Робърт Мълър, който погва Тръмп точно по буквата на закона, и няма да се размине това, повярвайте ми. Защото никой не посмява дори да пипне свещеното, а свещеното е върховенството на закона“.