„Качи се по-нагоре“ или защо проблемът не е само Валери Симеонов

Радан Кънев. Снимка: Вевести.бг

Радан Кънев*

Не, проблемът не е в бъдещето на вицепремиера Симеонов. И Бойко го каза ясно – проблемът е в бъдещето на кабинета „Борисов 3“.

Защото днешната криза, както и предходните, се дължи на провали на цялото управление, а не само на навика на Валери Симеонов да трупа точки от „straight talk“ („Модерен“ навик, който носи позитиви, но и често разкрива тежката му политическа, а и човешка непригодност за висок държавен пост).

Кризата показва три трайни и непреодолими провала на управлението на Борисов:

1. Пълна управленска немощ, страх и некомпетентност. 

Не може, просто не може, след близо десет години управление и политическа доминация, повечето от тях във великолепна икономическа конюнктура (с която не спира да се хвали), властта на ГЕРБ да няма елементарни решения на проблемите на хората с увреждания. И изобщо – на проблемите на най-слабите и уязвими членове на обществото ни. И изобщо – на социалната политика.

Не е чудно, че ГЕРБ не са излъчили нито един партийно отговорен министър в МТСП, въпреки обещанията си. Те просто не знаят какво да правят в тази сфера, а и ги е страх да направят малкото, което знаят.

2. Състезание по популизъм и неспособност да се решат вътрешните проблеми. 

Кризата издава не само очевидния вътрешен разпад на „Патриотите“, но и разломите вътре в ГЕРБ, и най-лошо – непреодолимата конкуренция между отделните групи в ГЕРБ и ОП кой да се позиционира като най-големия национален популист, лъжеконсерватор и лъжепатриот, като „български Орбан„. Съвсем отделна тема, че докато се разправят, Корнелия Нинова вече се настани в това пространство…

Просташкият език на Симеонов не е случайност – той е елемент от рецептата за успешен лъжеконсерватизъм. Както и непрекъснатите празни приказки по различни актуални теми (хазарт, мутри в туризма, делото на Домусчиев, който изведнъж се прероди в защитник на Валери…) на същия герой, от които нищо не излиза, но се трупат точки. Този стил не е наложен от Симеонов, а от Борисов. И днес е напълно извън контрол, в състезание без правила между Борисов и „дясно-консервативния“ му антураж, Симеонов, Сидеров, Каракачанов, Джамбазки, Бареков, но също така Нинова и други фигури на „левицата„.

3. Външнополитическа зависимост и уязвимост на властта. 

Тц. Бойко не го е страх, че кабинетът ще падне, ако извади Симеонов или Сидеров. Той има супер комфортно мнозинство, в което влизат и Марешки, и ДПС, да не говорим, че Нинова услужливо е извън НС, заедно с 2/3 от депутатите си.

Страх го е, но от друго. Че в единия вариант – изхвърляне на очевидния провокатор Сидеров, ще загуби милостта на Батюшка-Цар в Кремъл. А в другия, особено с привличането на Марешки, ще изпадне в пълна зависимост от Батюшка-Цар и ще загуби парите на лошите евробюрократи, без които съвсем не може да свърже двата края. Не, не на управлението – тях отдавна е изпуснал. А на финансирането на обръчите на партията си, без които не може да задържи властта и седмица.

За Борисов е особено важно да продължава да лавира между Русия и ЕС, като лапа пари и получава гаранции за сигурност и от двете места. По тази причина се нуждае и от шумното предателско поведение на Волен, и от театрално-показната русофобия на Валери. (Неприятен страничен ефект е, че в тази ситуация, Валери Симеонов започва да изглежда на нещо като „прозападен“ политик, което има потенциал да нанесе непоправими вреди на образа на Запада в обществото….)

Оставката на Валери Симеонов няма да разреши нито един от проблемите. Оставането му на поста – още по-малко. Промяна е нужна „малко по-нагоре„. 

И тук, отвъд анализа, идва политическият въпрос: И к’во пра’им после? 

Отговор на този въпрос в България има (или пък няма?) единствено демократичната, европейска десница и център.

Това важи и за трите проблема – компетентността и волята за реформи, отказа от просташко-популистко говорене за сметка на реални решения и ясна европейска и прозападна ориентация на националната политика.

Просто в последните години е трудно и не особено печелившо да стоиш извън сферата на просташкия, лъжеконсервативен и проруски популизъм. Неслучайно и БСП, и „Патриотите“, и ГЕРБ, и цял сонм неконкретизирани „нови десни“ се бутат в популисткото пространство като нервни хипопотами в калта, в разгара на сухия сезон.

Извън локвата остана само демократичната десница. Но готови ли сме да спрем свободното падане на обществото и институциите в трите описани посоки? Очевидният отговор е не. Въпреки съществения напредък и в консолидацията, и в програмата на „Демократична България„, засега европейския демократичен център-дясно няма нито обхвата на обединение, нито дълбочината на вътрешно единство, необходими, за да поеме отговорност за властта.

А видимо няма време. За това си струва да поговорим, и то спешно…

*От блога на автора „Записки на реформиста“. Графичните акценти в текста са на Радан Кънев

 

11 Comments

 1. Радане, Гъз, както обичаш да се изразяваш,
  Едно време един приятел, Бог да го прости казваше: „Ако искаш да видиш на една маймуна ГЪЗА, качи я на високо дърво!“ На ДСБ и останалите р(и)форматорри ГЪЗА го видяхме в 43-то Народно събрание. Айде скрий се!

 2. ВСИЧКО КОЕТО СЕ ИЗСИПВА ВЪРХУ ОБЩЕОПСТВОТО Е
  ОПИТ ЗА ДЪРХАВЕН ПРЕВРАТ,ОТКРИТО ПОЖДАН ОТ Т.Н,НЕЗАВИСИМ ПРЕЗИДЕНТ

 3. Да, бе! Вие сте Пътят и Истината и Животът, ама някой друг път! Видяхме ви и кои сте, и какво можете, и как го правите! Един началник не можахте да си изберете, ще се изтрепете „кой да води бащина дружина“! И затова ми се струва нелепо да се говори за интелект, смешно е някак…

 4. Не е имало, няма и няма да има такова нещо като „демократична европейска десница“. Друго дясно, освен консервативното, не съществува! Ужасяващо е понятийно блато, в което набутаха дясното, за да го омаскарят и компрометират, че да се напъхат в него на завет! Когато един политик говори за права и свободи, той е ляв и либерал, а когато поставя на първо място живота, той е консерватор! Крайно време е да се намери някой да му каже на Радан, че обсесията му по Бойко Борисов е болезнена, минала всякакви разумни и неразумни граници, като вече е налице тежко личностно разстройство!

 5. Отличен анализ на Радан. На Тиквата три живота няма да му стигнат, да достигне интелектуалното му ниво.

  • Ръданчо и интелект са толкова съвместими, колкото лиляв болшевик и демокрация.

   • Интелектуалното ниво на бай Г.е както интелектуалното ниво на госпожа Л.,другарят Санкин ги е раждал!

 6. Еха.Човекът,публично коментирал с „Бай Х.й“,чете морал и дава оценки.Ако беше компетентен, сега нямаше да си „Бай Никой“. Или може би по-точно – Рада Дълбоката /щеше да съди за този прякор. Да е осъдил някого?!?/

 7. Когато създадат сериозен опонент на съществуващата управляваща коалиция може и да гласувам за него,за сега и този анализ е в сферата на пожеланията.Времето не е за анализи/вече са направени/,а за действие,но и те са като „патриотите“,орел,рак и щука.Дали ще имам търпение да ги изчакам,да се организират,едва ли.

 8. Правилно Радане, от популисти нищо не очаквай, само празни приказки.

 9. Ей че ги разбира Радан бееее!То затова е извън парламента и с неговите съждения/разбирай на командира/там ще си и остане.

Коментарите са ограничени.