Владо Пенев празнува юбилей с премиерата на „Бащата“

Фотограф: Стефан Ненков Щерев

Режисьорът Диана Добрева събира на сцената Юлиан Вергов, Мария Каварджикова, Теодора Духовникова, Радина Кърджилова и Константин Еленков

Големият актьор Владимир Пенев ще отбележи юбилейния си 60-ти рожден ден с премиера в Народния театър. Утре, 24-ти октомври и в петък, 26 октомври на Голяма сцена, режисьорът Диана Добрева ще представи премиерата на спектакъла „БАЩАТА” по хитовата пиеса на Флориан Зелер.

Заедно с Владо Пенев в екипа на спектакъла са и звездите Юлиан Вергов, Теодора Духовникова, Радина Кърджилова, Мария Каварджикова и младия актьор Константин Еленков.

„БАЩАТА” е третата премиера на Народния театър от началото на сезона и е очакван с огромно нетърпение от театралната публика. Създаден по пиесата на френския драматург Флориан Зелер, „БАЩАТА” е абсолютен хит по театралните сцени на Ню Йорк, Париж, Берлин и Лондон. Виртуозният сюжет потапя героя на Андре /Владимир Пенев/ в свят с разклоняващи се самоличности. Пред зрителя лабиринтът на човешките спомени и емоции непрекъснато усложнява своите кодове, мести спасителните си изходи с напрежението и атмосферата на вълнуващ трилър и абсурдни комични ситуации.С всяко действие Ана /Радина Кърджилова/, Пиер /Юлиан Вергов/, Лора /Теодора Духовникова/, Жената /Мария Каварджикова/ и Мъжът /Константин Еленков/ поемат по непознати орбити, променят биографиите си, излагат нови версии за случващото се около тях. Така в апартамента на Андре бавно се наслагва неизвестността, докато на финала не избухне изненадващата истина. „БАЩАТА“ е предизвикателство, отправено от режисьора Диана Добрева към всеки от нас: да се взрем в крехкостта на съществуването, в горчиво-смешната игра, която всъщност е човешкият живот.

Флориан Зелер е френски романист и драматург. Първият му роман „Изкуствен сняг“ излиза през 2002 г. и е удостоен с наградата на издателство „Ашет“, а вторият – „Любовниците отникъде“ (2003), получава Наградата на принца на Монако. 2004 г. става „театралната година“ на Флориан Зелер. Поставени са първите му две пиеси – „Другият“ и „Въртележката“. През 2006 се появяват романът му „Жулиен Парм“ и пиесата „Ако умреш…“, която се радва на голям успех и е отличена с наградата „Театър за младите“ на Френската академия.

Следват пиесите „Тя те чака“(2008), „Майката“ и „Истината“ (2010), „Един час спокойствие“ и „Бащата“ (2012), която освен, че е удостоена с три награди „Молиер“ до 2015, се превръща и в абсолютен хит на големите европейски и американски театрални сцени.

За спектакъла

“БАЩАТА”

от Флориан Зелер

Режисьор ДИАНА ДОБРЕВА

Превод от френски СНЕЖИНА РУСИНОВА-ЗДРАВКОВА

Сценография и костюми МИРА КАЛАНОВА

Музика ПЕТЯ ДИМАНОВА

Действащи лица и изпълнители:

Андре ВЛАДИМИР ПЕНЕВ

Ана РАДИНА КЪРДЖИЛОВА

Пиер ЮЛИАН ВЕРГОВ

Лора ТЕОДОРА ДУХОВНИКОВА

Един мъж КОНСТАНТИН ЕЛЕНКОВ

Една жена МАРИЯ КАВАРДЖИКОВА 

Драматург на постановката: Мирела Иванова

Помощник-режисьор: Олга Недялкова

Фотограф: Стефан Ненков Щерев

Фотограф на плаката: Стефан Ненков Щерев

Художник на плаката и програмата: Янина Петрова

Премиера 24 и 26 октомври 2018 г.

ГОЛЯМА СЦЕНА

1069 премиера от 1904 г.

Сезон 2018/2019 г.