Каракачанов: Повече няма да съм „синя каска“

Красимир Каракачанов Снимка: Архив

Правителството не трябва да пада, заяви вицепремиерът

Мисля, че правителството не трябва да пада. Това каза пред журналисти вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, помолен за коментар, цитиран от Дарик.

Каракачанов участва в церемония по честването на 125 год. от създаването на ВМРО и в поклонение пред Паметника на българските революционери от Македония, Беломорска и Одринска Тракия.

„Всички ме сочат мен и казват от Каракачанов зависи. Понеже днес говорим за 125 г. ВМРО, в историята ВМРО е имало два пъти шанс да сваля правителство. Единият път е 1923 г., тогава го свалихме. Сега е друга ситуацията“, коментира Каракачанов.

Той уточни, че днес следобед има коалиционен съвет с колегите си от Обединените патриоти, на който задълбочено и конструктивно ще обсъдят въпроса с евентуалната оставка на Валери Симеонов.

„Една година и половина се правих на „синя каска“, опитвам се да балансирам между някакви настроения. От тук нататък губим много време. И вместо да се занимаваме с нещата, които са заложени в програмата на Обединени патриоти – по темата с нелегалната емиграция, битовата и циганската престъпност, демографската криза, година и половина се занимавам с глупости. Честно казано, стига толкова. Ако ще работим, да работим. Ако някой иска да се кара, да се кара. Аз не съм влязъл в политиката да бъда съдия, влязъл съм в политиката да върша някаква работа. Който иска да има здрав разум и да преценява, че общото, националното е по-важно от личното его, да си направи своите изводи, аз съм си направил моите. Аз повече ролята на „синя каска“ няма да играя“, коментира още Каракачанов.

Протестиращите майки се борят за правата на своите деца и мисля, че правителството направи много за тях – допълнително 150 млн.лв. Ако аз получа 150 млн.лв. за армията, ще бъда щастлив, допълни още той.

Секретарят на ВМРО и на парламентарната група на патриотите Юлиян Ангелов заяви пред БНР, че партията ще положи усилия за запазване на коалицията, защото това е важно за стабилността на управлението. Той обясни какво се очаква от съвета на коалицията “Обединени патриоти“.

“Трябва да се види, какви са нагласите между тримата лидери, изобщо трите партии. Дали коалицията продължава оттук насетне, или всеки поотделно ще прави своята политика. За нас от ВМРО е важно по принцип формулата “Обединени патриоти“ да бъде запазена, защото считаме, че тя е работеща“, каза Юлиан Ангелов.

Преди началото на коалиционния съвет на ОП Валери Симеонов даде брифинг, на който обяви, че няма да подава оставка и призова да не се провежда митинг в негова защита.