Съпругата на Томислав Дончев с призив срещу фалшивите новини

Снимка от фейсбук страницата на Светлана Дончева.

Ако не отсяваме истинските новини от фалшивите, всякакви пик, фрик, пръц и дрън медии с мирис на клоака ще ни превземат окончателно, пише във фейсбук профила си Светлана Дончева. Публикуваме пълния текст на позицията на съпругата на вицепремиера

Разпознаването на фалшивите новини и на поръчковите статии, които започват все повече да превземат общественото и медийно пространство в България, трябва да се превърне в елемент на социалната интелигентност на българина.

Необходимо е възпитание, образование, индивидуална отговорност и развиване на специална чувствителност към проблема от всеки един от нас. Иначе всякакви пик, фрик, пръц и дрън медии с мирис на клоака ще ни превземат окончателно.

Свободата не се изразява само в това да имаш правото да правиш каквото си поискаш, тя е и отговорност за взетите решения. И когато решиш да повярваш на дадена информация и дори да помогнеш за нейното разпространение, ти вече си поел отговорност за действията си и ставаш съучастник точно на онези, които добре са преценили как да поднесат дадена информация, така че да се поеме като топъл хляб от публиката.

И ако преди десетилетия „Пише го във вестника!“ беше солиден аргумент в обосноваването на истинността на дадена новина, а липсата на плурализъм в обществото и на свободни медии, караха бабите и дядовци ни да търсят алтернативни източници на информация, то сега предизвикателството пред нас е от хилядите новини и статии да отсеем ценното и най-близкото до истината (която сама по себе си може да е различна за всеки), да подлагаме всяка новина на здравословен критичен анализ, да сравняваме и активно да търсим онова, което се крие зад думите.

Ако не положим това усилие, а приемаме наготово всичко, което всякакви кръгове и кръгчета ни предоставят, то трябва да се сърдим само на себе си.

3 Comments

  1. Г-жо Светлана, да не сте решили да ставате втора г-жа Радева? Споменали сте само един сайт с истинското му име?! Що пропускате един медиен „pool“, Frog новините, епиЦентър-а, дневник-а, капитал-а, уйДУрМАта, доста телевизии, част от които претендират, че не са кабеларки и прочие.. Аршинът, г-жо Светлата, аршинът…..

  2. Да така,е.По-младите ни съграждани нито четат вестници,нито гледат новинарските емисии по телевизията.

    • Ама те новините и те пускате фейк нюз чат пат. Или така изкривяват истината, че то вече не е истина, само и само за да направят сензация.

Коментарите са ограничени.