Кардиологът доц. Сотир Марчев: Живеем в недоспало общество

Снимка: pixabay.com

Тази неделя отново ще преместим стрелките на часовника и ще преминем към зимното часово време. Негативният ефект идва от промяната, от отнемането на съня, затова искаме да няма смяна на времето.

Това заяви в предаването „12+3“ по БНР кардиологът доц. Сотир Марчев.

Тази неделя ще спим 1 час повече, което намалява сърдечносъдовата смъртност, каза доц. Марчев. Според него живеем в „недоспало общество“.

„Липсата на сън пречи на всички нас. Имаме статистики, кардиологични, според които денят, в който ЕС спи с 1 час повече, смъртността пада. На пролет, като минем на лятно часово време и отнемем на хората 1 час, сърдечносъдовата смърт се покачва. И при двете промени се качват катастрофите“.

Този въпрос не е нито съдбоносен, нито спешен, каза още специалистът и добави: „Както и да ги въртим, светлата част на деня си е все толкова, денят си е все толкова дълъг. Как ще сменим часовника и по кое часово време ще живеем, това не променя светлата част на деня. Нашата организация на деня, нашето управление на времето ни много повече ни помага да постигнем успех в живота, отколкото въртенето на стрелките на часовника“, обясни той.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.