Меркел се съгласи Германия да купува втечнен американски газ

Ангела Меркел Снимка: архив

Германският канцлер Ангела Меркел е готова да отвори германския пазар за американските газови компании, след агресивното лобиране от страна на Доналд Тръмп, съобщи Дир.бг, като цитира Уол Стрийт Джърнал.

На закуска през октомври с група законодатели Меркел обявила, че правителството й е готово да участва в съфинансирането на специален пристанищен терминал в северна Германия за втечнен природен газ.

От години проектът се спира заради нежелание правителството да го подкрепи. Тръмп обаче твърде енергично лобира Европа да внася американския втечнен природен газ и да намали руските газови доставки. Германия задоволява по-голяма част от своите потребности с руски газ. Така усилията на САЩ да я принудят да се обърне към американските компании оставаха без внимание досега поради липсата на правителствена подкрепа.

Пред законотворците Меркел е обявила, че решението за съфинансиране на подобен терминал е „стратегическо“ и би могло да се изплати в дългосрочен план. Говорител на германското правителство е заявил пред Уол Стрийт Джърнал, че промяната на тона е заради германските икономически интереси, а не заради натиск от страна на Вашингтон.

По-малко от седмица, след като медиите съобщиха за тази среща между Меркел и законодателите, международен консорциум официално се регистрира за финансиране на подобен терминал недалеч от Хамбург. В разговора си Меркел е заявила, че правителствената подкрепа за проекта ще е най-малко 10-годишна.

„Ние създаваме работни места и задълбочаване трансатлантическите връзки“, е обявил пред авторитетното издание Уол Стрийт Джърнал посланикът на САЩ в Берлин Ричард Гренел: „САЩ са изцяло посветени на идеята да докарат американския втечнен газ в Европа и Германия.“