Антоний Гълъбов: Има ли нужда от предсрочни избори ще стане ясно на изборите за Европарламент

Антоний Гълъбов
Доц. Антоний Гълъбов

„Днешното гласуване на вота постави ясен отпечатък върху поредния зле подготвен вот на недоверие. Поведението на БСП не беше достатъчно грамотно и добре организирано“.

Това каза политологът Антоний Гълъбов в интервю за БНР. По казуса с поведението на вицепремиера Валери Симеонов и майките на деца с увреждания той отбеляза:

„От една страна имаме едно неприемливо, скандализирало мнозинството от българското общество изказване, но от друга страна имаме директен опит за не по-малко цинична злоупотреба с драмата за живота на тези хора, което говори за много лоша социална хигиена, много лоша хигиена на публичното пространство в България“.

Антоний Гълъбов наблюдава навлизане в особена предизборна кампания:

„Непосредствено предстоящи са изборите за Европейския парламент, но всъщност партиите се готвят за местните избори. Същевременно и трите политически формации в Обединени патриоти изпитват напрежение заради европейските избори, но също знаят, че имат голям и тежък проблем с местните избори. Така че независимо от това, че за партиите изглеждат по-важни местните избори, именно резултатите от европейските ще покажат има ли среда, има ли пространство, има ли изобщо смисъл от това да се върви към предсрочни избори“.
Татяна Буруджиева: Няма никакви сериозни обстоятелства за падането на ГЕРБ от власт

„Ще се задълбочи нетърпимостта между партньорите в управлението, която се ражда от думите, но се пренася върху делата“.

Това прогнозира в предаването „Нещо повече“ политологът Татяна Буруджиева. „Ако може да се говори за предсрочни избори, ГЕРБ могат да си мислят за такива, поискани от тях, с хоризонт нов мандат, с европейските избори“, смята тя. Относно позицията на БСП за курс към предсрочни избори Буруджиева изтъкна, че тя не е нова:

„Повече от година се говори. Трябваше сега, есента, да имаме предсрочни избори според това, което обещаваше левицата, но и този вот на недоверие не беше крачка към подобна реализация“.

Има доста видими трусове в управлението още отпреди края на летния сезон, но няма никакви сериозни обстоятелства за падането на ГЕРБ от власт, подчерта Татяна Буруджиева: „Как точно ще се преформатира и ще се преформатира ли въобще коалицията и как ще излязат от скандалното поведение на Валери Симеонов – тепърва ще видим. Това е изпитание за лющещата се още от самото начало коалиция. Тази коалиция никога не е изглеждала особено стабилна“.

В емоционална среда обаче според политолога не могат да се взимат разумни политически решения:

„Правителството е изправено пред следната трудност: подготвяйки се за финала на годината, в който да се радват на това, което са направили – разбрахме какви пари остават, как върви икономиката и прочее – те трябва да се занимават с едно люшкане на правителството, което идва отвътре. От друга страна опозицията, вместо да се настани в опразненото поле на сериозни политики, включително по здравеопазването – недопустима е слаба подготовка по един вот в такава ситуация. И на трето място – виждаме, че винаги в такава ситуация партии от типа на ДПС успяват да се намесят и обикновено излизат с плюс, защото започват да се явяват онзи фактор, който едва ли не стабилизира нещата. Това е играно много пъти в българската политика“.

1 Коментар

Коментарите са ограничени.