Олдъс Хъксли сви гнездо в детска книга

Пророкът на антиутопията съчинява „Гаргите от Белокруша” за 5-годишната си племенница

 

Олдъс Хъксли – авторът на великата антиутопия „Прекрасният нов свят”, вече е на българския книжен пазар с… детска история. Той свива гнездо в душите на най-малките с приказката „Гаргите от Белокруша”, издадена за първи път у нас с емблемата на „Лист” в поредицата „Велики шедьоври от детски писатели”. Преводът е дело на Зорница Христова, а илюстрациите – на Ина Христова.

Британецът съчинява историята за племенницата си Оливия де Холвил през лятото на 1944 г. По онова време тя е на пет години и често гостува на прочутия писател и съпругата му Мария в къщата им в Ляно, Антелоуп Вали, Калифорния в пустинята Мохаве. Тримата редовно кръстосват пясъчната пустош и възрастните разнообразяват момиченцето като измислят приказки.

Една от тях Олдъс Хъксли записва по Коледа на същата година. Тогава той и жена му гостуват у семейството на Оливия, което междувременно се е преместило в близкото село Пеърблосъм (Белокруша).

В „Гаргите от Белокруша” Хъксли споменава съседите на Оливия и братчето й Сиги – господин и госпожа Йост. И точно те запазват единствения оцелял екземпляр от приказката – оригиналът бил върнат на Олдъс с молба да го илюстрира, а няколко години по-късно къщата му заедно с ръкописа изгаря при пожар. След смъртта му през 1963 г. историята задълго остава почти забравена.

По времето, когато съчинява „Гаргите от Белокруша”, Хъксли е на 50 години. Написал е най-известното си произведение – романа „Прекрасният нов свят” и експериментира с новите дроги. В приказката обаче няма никакви LCD-сюжети и родителите може да са спокойни, успокояват от издателството.

Поредицата „Детски шедьоври от велики писатели” е носител на наградите „Златен лъв” за издателски проект с обществена значмост през 2017 г. и „Христо Г. Данов” в категория „Изкуството на книгата” за 2018 г.

Досега в поредицата:

„Котаракът и дяволът” от Джеймс Джойс

„Морис, или къщичката на рибаря” от Мери Шели

„Пчелица” от Анатол Франс

„Вдовицата и папагалът” от Вирджиния Улф

„Земното кълбо се върти” от Гъртруд Стайн

„Съвет към малките момичета” от Марк Твен

„Как Колята Панкин летя до Бразилия, а Петята Ершов хич не вярваше” от Даниил Хармс

„Бяла приказка” от Валери Петров

„Щастливия принц” от Оскар Уайлд

„Двата трамвая” от Осип Манделщам

„Слонът и пеперудът” от Е. Е. Къмингс

Публикацията е част от кампанията на Вевести.бг „Нещо за четене срещу неграмотността“.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.