Любомир Кючуков: Дясното в Европа става все по-дясно, а лявото все по-неясно

Любомир Кючуков Снимка: БНТ

„Изборите в Хесен бяха местни с федерален акцент и с европейски отзвук. Защото те потвърдиха една тенденция, която вече от доста време се наблюдава в политическия живот на Германия, а в голяма степен в Европа – спад на популярността и влиянието но основните лявоцентристки и дясноцентристки партии, това е особено характерно за Германия“.

Това коментира в предаването „Нещо повече“ по БНР Любомир Кючуков, директор на Институт за икономика и международни отношения.

„Това е засилено от факта, че има коалиционно правителство от двете най-големи партии в Германия. По този начин те освободиха цялото опозиционно пространство за по-крайни радикални партии. Това е единият акцент. Вторият е нарастване влиянието на крайнодесните националистически партии. Виждаме, че лявото и дясното постепенно започват да губят своята алтернативност в очите на избирателите. Може да се констатира като тенденция, че дясното става все по-дясно, а лявото в Европа все по-неясно“, посочи Кючуков.

Според него отдавна се спекулира с възможната оставка на Ангела Меркел и изборите само преди две седмици в Бавария също потвърждават тази тенденция на сериозна загуба за двете управляващи партии.

„Меркел беше до голяма степен символ на стабилността, приемствеността не само за Германия, а за цяла Европа. А също символ на постепенното трансформиране на Европа в една все по-германска Европа“, отбеляза Кючуков.

„Предстоят доста сериозни трусове не само на европейско ниво, както изглеждаше досега. Германия изглеждаше до голяма степен една изключително стабилна страна. В Германия предстоят много сериозни, много динамични процеси, които ще бъдат без съмнение съпроводени с трусове, както и в целия Европейски съюз“, прогнозира Любомир Кючуков.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.