Германия след Меркел, България след Борисов

Бойко Борисов и Ангела Меркел Снимка: Правителствена информационна служба, архив

Александър Андреев, Дойче Веле

И проектът „Меркел“, и проектът „Борисов“ изглеждат вече изчерпани. Какво ще се случи в Германия и в България след техния политически залез? Александър Андреев прави прогноза:

Ангела Меркел стъпка по стъпка се оттегля от политическата сцена. За Германия това е истински политически земетръс, но и в България сеизмографите скоро ще регистрират нещо подобно. И то не (само) защото Бойко Борисов открай време се профилира като политически почитател и последовател на германската канцлерка.

Меркел оглавява ХДС вече 18 години, а като канцлер управлява четвърти мандат. Успехът ѝ се дължи главно на три фактора. Тя съумя да придвижи консерваторите в центъра на обществото, като предпазливо и постепенно отваряше партията си за една по-либерална и по-екологически отговорна политика. Меркел спечели и задълго удържа симпатиите на мнозинството германци със своя умерен политически стил и с огромното си чувство за отговорност. И не на последно място: през тези близо две десетилетия тя ловко блокираше и в крайна сметка обезвреждаше всички реални или потенциални конкуренти.

Паралели

Вижте само колко прилича тази политическа биография на политическия път, извървян от Бойко Борисов. Неговата партия ГЕРБ също съумя бързо да се настани в центъра на българското общество – като политическа сила, отворена във всички посоки. Самият Борисов („Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме“) проникна политически в ДНК-то на много българи и съвсем неслучайно кара вече трети премиерски мандат. И не на последно място: през целите тези близо 10 години той ловко блокираше и в крайна сметка обезвреждаше всяка политическа конкуренция в така нареченото българско „дясно“.

И проектът „Меркел“, и проектът „Борисов“ изглеждат вече изчерпани. При това независимо от факта, че под управлението на Ангела Меркел Германия процъфтява икономически, а в България през трите мандата на Бойко Борисов икономическите показатели също трайно вървят нагоре. Разбира се, между двете страни и между двете личности има пропаст от различия – достатъчно е да сравним равнищата на корупция, на медийна свобода и на благоденствие или пък политическия стил на Меркел и този на Борисов. (Сравненията не са в полза на България и нейния премиер.) И все пак започващият политически залез на Ангела Меркел и на Бойко Борисов вещае и в двете страни един период, който бихме могли да наречем „бой на негри в тъмна нощ“ – както политически некоректно се казваше в моето детство.

За добро или за лошо, и Меркел, и Борисов като валяци утъпкаха политическия ландшафт и сега вече никой не знае какво може да изникне отдолу. Залагайки на стабилността в момента, и двамата подцениха опасностите, които крие бъдещето и не подготвиха нито свои приемници, нито пък подходящи политически конфигурации, които да удържат тази стабилност. А в момента дифузните страхове и усещането за несигурност лашкат част от избирателите и в Германия, и в България към опасните периферии и пораждат шизофренни реакции към ЕС, тоест – към единствената благонадеждна котва на европейците в момента. За която, впрочем, открай време здраво се държат и Ангела Меркел, и Бойко Борисов.

Точка в полза на България

Никой не знае как ще изглежда Германия след Меркел. Очакват се политическо раздробяване и небивали досега политически коалиции в Берлин. Може да има завой наляво, може да има и завой надясно – просто центробежните сили вече са неудържими. И във всички случаи ще наблюдаваме още три сюжета: борба за лидерство, отдръпване на Германия от европейската политика и засилващи се обществени напрежения.

И вижте сега колко правдоподобно звучи тази прогноза и за България след Борисов: раздробяване, центробежни сили, лидерски борби, охладняване към ЕС, обществено напрежение.

С което стигаме до последната голяма разлика между сравняваните несравняеми величини: германците са особено тревожни, защото не са свикнали да живеят с усещането за криза, докато за българите животът с усещането за криза си е всекидневие. Точка в полза на България 😉

10 Comments

  1. Няма по-гнусна медия от DW. Статии на фюрера им Александър Андреев, в които Западните покрайнини се наричат манипулативен термин, и задава въпроси от типа „Докога развързаният цървул на Левски ще е наравно с Просвещението и Френската революция” показват що за екстремент е. Има и други примери на свързания с комунистическия режим журналист, с които не мисля да цапам мрежата.

  2. Много му се искат на Андреев некои работи, ама с представяне на желаното за действително няма да стане. За Борисов осъзнато и целенасочено гласуваме над 1,2 млн, по скромното ми мнение на успял човек( 🙂 )-цветът на нацията, средната класа. И докато Борисов желае, ще има нашия глас. Не забелязвам никакви индикации, че вече не желае властта, тъкмо напротив, тия дни многократно заяви, че, за моя радост, ОСТАВКА тоя път няма да подава. Което е радостно на фона на крадливите алтернативи на ГЕРБ. А Сашката Андреев ще бръщолеви жълтопаветните глупости за простия Борисов и простия му електорат още поне 5-6 години. Ако е жив и здрав Борисов де… Бог да го пази, с него България върви за първи път от 75 г. НАПРЕД и НАГОРЕ…

  3. Имам усещането че господин Андреев или не е наясно със ситуацията-както в Германия(което е странно) така и още повече в България (което е разбираемо)или до толкова е склонен да пише поръчкови материали, че пренебрегва фактите. От къде стигна до извода че след Маркел ще бъде едва ли не хаос.Тя ще управлява още три години, на партийния пост вероятно ще бъде избран подходящ човек.Това че ХДС/ХСС в момента губи влияние се дължи безспорно на кризата с мигрантите, а за ГСДП -поради дългогодишното им сътрудничество с ХДС/ХСС , изтърканите им послания и неподходящи лидери( Шрьодер буквално се продаде на Русия, а за Шулц решиха че е твърде нахално от Европейския парламент да се върне като лидер , че и да става канцлер). Не може да се прогнозира каква ще бъде ситуацията след 3 години, когато са следващите избори. Що се отнася до Борисов, той по всяка вероятност ще управлява поне още 2,5 години, след което са възможни различни варианти за собствената му политическа кариера. Само че дори и той да напусне лидерския и премиерския пост тогава, авторът явно не е наясно че колкото и ГЕРБ да изглежда лидерска партия, тя има доста стабилни структури и социална база.За разлика от „лявата“ БСП за нея не гласуват само олигарси, пенсионери и всякакви маргинали, доста предприемачи, високо платени наемни работници, дребни собственици и др.,т.е. голяма част от средната класа. Освен това в България поне за момента не се вижда никакво раздробяване -в момента само четири политически сили имат значение, даже и от парламентарно представените едната очевидно трудно ще се класира в бъдеще. Раздорите при патриотите могат да се окажат буря в чаша вода. Очакванията че намиращите се извън парламента ще наберат влияние и ще се класират скоро са повече плод на мечти, отколкото на реален анализ. В заключение , поне за N-ти път слушам ппредварителна заупокойна молитва за сегашния премиер , само че той два пъти „възкръсва“. Както казва един макар и не особено уважаван от мене и вече покоен писател- да искаш, да можеш ида го направиш са различни неща! Някои го могат , а други могат само да „лаят“ с надежда някой да ги чуе!

  4. Кога на мокрите сънища на Сашо Дойчевелев ще спрете да им викате анализи? Меркел се опозори, понеже от широки коалиции със социалисти престана да бъде лидер на християндемократическа партия, а на либерална. Борисов може и ще направи точно обратното. И да знаете, че консерватори центристи звучи като чалгията Радка Пиратка за две цигулки и оркестър!

  5. До „гербер тъпанар“-колко пъти трябва да ти се каже , че тъпанара си ти-и не само тъпанар, а а с кратуна на раменете, в която дрънкат метални топки, боядисани в червено. Кой чугунена кратуно вкара в икономически катастрофи България n на брой пъти-престъпната антибългарска червена банда БКП/БСП.

  6. Ха ха ха. Надайте се ГЕРБ да си отиде. Това може да се случи само в тъпите ви глави.

  7. Престъпната шайка герб си отива.

    • Александър Андреев е последният партиен секретар на програма Хоризонт.Червени и лиляви в единен строй!

Коментарите са ограничени.