Кирил Ананиев: Ще изслушаме всички предложения за промени в бюджета за НЗОК и ще включим тези, които са приемливи

Кирил Ананиев Снимка: Пресцентър на НС

Между първо и второ четене ще изслушаме всички предложения за промени в бюджета за НЗОК и ще включим тези, които са приемливи.

Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на
обсъждането на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2019 г., предаде „Фокус“.

Министър Ананиев благодари на всички народните представители, които са се изказали.

„Считам, че предложенията в бюджета са целесъобразни, правилни и по време на дебатите между първо и второ четене някои от тях ще бъдат приети, защото водят до по-добра ефективност на здравната система. Имаше и мнения, с които не съм съгласен и те не отговарят на политиката, която си е поставило министерството и правителството като цяло. Обръщам се към всички изказващи се и всички, които искат да направят предложения, да ги направят пред Комисията по бюджет и финанси след първо гласуване и там отново ще обясня кои са приемливи и ще ги включим в бюджета и кои считам, че не са приемливи и не водят до
реформиране на системата“, обясни здравният министър.

По отношение на финансовите показатели Ананиев посочи, че счита, че предвиденият ръст за 2019 г. в размер на 490 млн. лв. ще създаде условия НЗОК заедно със съсловните организации да намерят най-справедливото и балансирано решение по отношение на всички здравноосигурителни плащания. „И така да решим проблема за подобряване на качеството и достъпа на българските граждани до здравеопазване. Не е вярно, че няма показатели за измерване на качеството, даже вървим до такива, които да измерват индивидуалните нужди на всеки пациент. Така е съвместно с НЗОК и съсловните организации ще работим по този въпрос по изготвянето на анекса, с който ще се решат тези неща“, обясни министърът на здравеопазването.