В Австрия ако не си платиш шофьорската глоба, можеш да влезеш в затвора

Франц Шьонбауер. Снимка от СБА

Франц Шьонбауер е маркетинг мениджър в Центъра за обучение на шофьори към австрийския автомобилен клуб ÖAMTC. 

Той взе участие в конференцията „Заедно за по-безопасни пътища“, организирана от Съюза на българските автомобилисти.

Публикуваме интервюто с него поради полезните идеи и практически опит, който споделя австрийският специалист.

Г-н Шьонбауер, в България неведнъж е даван за пример австрийският модел за обучение на млади шофьори. Дори имаше предложение да се взаимстват идеи, които да бъдат включени в Закона за движение по пътищата с цел намаляване на катастрофите и смъртността. Разкажете как протичат курсовете за кандидат-шофьорите при вас, как се взима книжка?

– Един от успешните методи е втората фаза за обучение. Обучението на младите шофьори не приключа с това да вземат книжката си. След взимането на свидетелството те имат още една година задължително обучение.

Колко навършени години трябва да има младежът, за да се запише на курс?

– В Австрия можеш да се запишеш на курс на 15 години и шест месеца. Това важи само за леки автомобили. За мотоциклетите е от 16 години. Първата част е теория, след това се взимат първите часове по кормуване. После имаш възможност да избереш дали да продължиш цялото си обучение в школата или да се учиш самостоятелно с придружаващ шофьор. Когато избереш вторият вариант, трябва да изминеш задължително 3500 км с придружаващото лице. Можеш да вземеш изпита, когато си на 17. И едва след придобиването на книжката можеш да шофираш сам.

Какво се случва през втората фаза на обучението?

– Втората част от обучението това са 12-те месеца, след като човек получи книжката си. Казахме вече, че получаваш книжка и вече имаш право да шофираш самостоятелно без придружител. После обаче трябва задължително да караш допълнително в школата си, където ти наблюдават поведението. Общо трябва да минеш три модула в рамките на 12-те месеца след взимане на свидетелството, през което време те наблюдават и оценяват.

След въвеждането на този двуфазен модел на обучение с колко спадна процентът на смъртност при младите шофьори, както и на причинените от тях катастрофи?

– Моделът е въведен през 2003 г. Сравнихме броя на загиналите млади шофьори от 2001 г. до 2016 г. Още през първата година има 71% намаление на броя на загиналите при младите водачи.

Какво друго бихте отбелязали като добра стратегия за пътната безопасност?

– В Австрия най-много загинали в ПТП е имало през 1972 г. – над 3500. Впоследствие през годините са въведени някои регулации. Всеки път, когато правителството е въвеждало някаква нова мярка, това е довеждао до спад на трагичните случаи. Първо е ограничението до 130 км в час по магистралите. След това въвеждането на задължителното поставяне на коланите, лимитът за употреба на алкохол до 0,5. и т.н. През 2003 г. бе въведена втората фаза за обучение при младите шофьори. От последната промяна досега имаме постоянно намаляване на броя на загиналите.

В България имаме проблем с поведението на някои шофьори – по-агресивни и нетолерантни са, не спазват правилата… Имате ли го и във вашата страна?

– Има определени проблеми, които са по-често срещани. Най- вече употребата на телефон по време на шофиране. В Австрия има много повече случаи на инциденти след използване на мобилен телефон, отколкото след употреба на алкохол. Да кажем, че шофираш с 50 км в час в града, ако трябва внезапно да спреш на пешеходна пътека, ти трябва разстояние от 15 метра в секунда. Това е много. Затова имаме отворени кампании, за да покажем на хората, че не е добре използването на телефони по време на шофиране.

А какво ще се случи, ако един шофьор не си плати глобата, каквато е честата практика у нас?

– Трябва да платиш на момента на пътя на полицая.

Това не води ли до корупция?

– Не, не води. Ако получиш глобата с фиш, трябва да го платиш. Иначе се начисляват лихви, накрая може да отидеш и в затвора.

По време на вашата презентация на конференцията „Заедно за по-безопасни пътища“, организирана от СБА, отбелязахте колко е важно обучението при децата. Защо трябва да се започва от най-ранна възраст?

– Първо заради собствената им безопасност. Когато са на шест години, ходят сами на училище. Важно е да знаем, че децата не виждат движението по пътищата, както ние, възрастните, го виждаме. Трябва да ги обучим как да пресичат правилно. Да се оглеждат в двете посоки и тогава да преминат. Също така да използват предпазен колан. Имаме много случаи, в които родителите ни казват, че децата им правят забележка, че не са поставили колана си. Младите хора разбират по един начин проблема, когато са обучавани още от малки в пътна безопасност, и по-друг, когато са обучавани на по-голяма възраст. Би било полезно да се започне още от рано обучението. Децата, когато знаят колко опасно е движението, ще бъдат по-внимателни шофьори като възрастни. Идеята обаче не е само да станат по-добри шофьори. А по-скоро да ги накараме да разберат какво точно представлява движението по пътищата.

Източник: СБА, www.sba.bg