Ивайло Калфин: Заплатите в България растат, но не равномерно

Ивайло Калфин Снимка: БНТ, архив

Заплатите в България растат, но не равномерно, коментира в сутрешния блок на БНТ бившият социален министър Ивайло Калфин.

Недостигът на квалифицирана работна ръка е един от най-силните ограничители на икономическия ръст в България през последните години.  Това е непрекъснато повтарящ се проблем, поставян от организациите на работодателите, като постепенно той обхваща всички сектори на икономиката и професии.

Тази притеснителна картина беше описана в изследване на фондация „Фридрих Еберт“ и Института за икономика и международни отношения.

Изследването показва, че не е затихнало намерението за емиграция от България. Това коментира Ивайло Калфин, бивш министър на труда и социалната политика.

Ако има малко над 4 млн. души в България, които са между 18 и 64 в трудоспособна възраст, всеки четвърти от тях, което е над 1 млн., обмисля варианти за емиграция. Мотивите основно са свързани със заплатата, но не само. 95% търсят по-добро заплащане, посочи Калфин.

По думите му заплатите в България растат, но не равномерно. За някои растат много бързо, за други са замръзнали.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.