Радан Кънев: Къде е общината, Малина Едрева от ГЕРБ: Къде ви е Реформаторският кмет?

Малина Едрева в сутрешния блок на НОВА в диалог със засегнати бизнесмени. Кадър от НОВА
Проблемите на бизнеса при ремонта на „Граф Игнатиев“ можеха да бъдат предвидени и по-рано

В последните дни в публичното пространство се повдигна темата за проблемите на търговците по ул. Граф Игнатиев, която от месеци е затворена за ремонт.

Бизнесът търпи сериозни загуби и не е ясно какви компенсации ще получи, собственици и наематели на магазини и ресторанти са заплашени от фалит по собствените им думи.

Какви са отговорностите на общината, защо е нарушена комуникацията между граждани и местната управа и защо едва сега изплува напълно предвидим проблем още с началото на ремонтите са въпроси, чиито отговори далеч не са еднозначни.

Особено, когато в тяхното търсене се намесят политиците.

„Фалитът на десетки, може би стотици семейни фирми в центъра на София е пряка и предвидима последица от решението за едновременно затваряне на целия център“, написа Радан Кънев в профила си във Фейсбук.

„Решение, очевидно взето от “десни” политици, които през живота си не са плащали заплата, наем или кредит…

Не е и да нямаше предупреждения. Имаше вече и тъжния пример с “Патриарха”.

Сега изведнъж всички “видяха”, че на повечето обекти през повечето време не се върши НИЩО, просто стоят затворени. Логично – двете фирми-касички посмъртно нямат капацитет за такава работа едновременно.

Но това не е и случайна грешка – това е обмислена, макар и рядко тъпа, PR и корупционна стратегия, насочена към местните избори ‘2019.

Шапка свалям на Nikolay Yordanov Shusho и другите жертви, че повишиха глас. Дано постигнат някакви компенсации, денонощният им труд не трябва да стане жертва на политическа глупост и хитрост“, написа още зам.-председателят на ДСБ.

На позицията на Радан Кънев отново във Фейсбук отговори общинската съветничка от Малина Едрева от ГЕРБ , която е и председател е на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие и член на постоянната комисия по икономика и собственост в столичната община.

Ето и нейната позиция:

„С голямо уважение към предприемачите в града ни и съзнанието за изключителните затруднения, които сме предизвикали като представител на дясна партия предприех с колегите ми активен и оперативен диалог с тях. Radan Kanev от тях разбирам, че районният кмет и неговата администрация липсва в този процес.

Разбрах, че когато представителите на бизнеса са ги потърсили за подкрепа и информация те са заявявали, че имат затруднения. Такива сигнали, за огромно съжаление, не са достигали до нас. Искам да напомня, че отговорността на районните кметове е огромна в осъществяване на ежедневна комуникация с хората и осъществяване на постоянен контрол върху дейностите, извършвани на техните територии.

За сметка на липсата на този контакт ние чухме съждение от Мария Ачкова (районният кмет) относно спиралата пари-власт-обществени поръчки. Моля Ви, осъзнайте, че районният кмет и неговата администрация, общинските съветници на политическата сила към която принадлежите не са избрани за да стоят като наблюдатели, а да работят активно за интересите на хората, чието доверие са получили. И не, не ми казвайте, че няма как – информирам Ви, че кметът на района или негов представител присъстват задължително на седмичните оперативки, провеждани от кмета г-жа Фандъкова.

Нямаше да Ви информирам, ако бяхте почтен преди да обвинявате да потърсите отговорност в собствените си редици“ завършва Малина Едрева.

А кметът на Средец Мария Ачкова заявява в средата на август пред БНР, че този период несъмнено е много неприятен за живеещите в район „Средец“. „Районната администрация има съпътстваща роля, като приема сигналите и жалбите от хората, свързани с ремонтните дейности, и ги координира със Столичната община, която е прекият възложител на ремонтите и осъществява контрола“, казва реформаторският кмет.

Но така или иначе в Столична община проблемът не е поставян или поне не така твърдо и категорично, че да предизвика тяхната намеса.

От написаното дотук ясно се вижда, че и проблемите са били известни, и че институциите не са реагирали адекватно. От Столична община можеха да предвидят затрудненията на бизнеса в района и без нехайството на районния кмет, който пък очевидно е поставен там като украшение, или както пише Радан Кънев като десен политик, който които през живота си не е плащал заплата, наем или кредит…

Какви законови компенсации може да получи бизнеса предстои да се реши. Сутринта пред камерите на НОВА освен цасегнати бизнесмени и общинар от ГЕРБ можеше да застане и избраният /а не назначенн/ кмет на Средец Мария Ачкова.

Изобщо много неща можеха да станат.

Но библейската притча за гредата в чуждото око и сламката в собственото остава.