Румяна Анраудова: Елена Йончева или е знаела, или е предполагала, че борави с престъпни пари

Румяна Арнаудова, архивна снимка
Главният прокурор ще реши кога да внесе искането за снемането на имунитета на шестимата народни представители

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова даде подробностите около разследванията на прокуратурата, заради които днес беше поискан имунитета на шестима народни представители.

Сред тях е и Елена Йончева от БСП, която е обвинена в пране на пари в особено голям обем. Сигналът срещу нея е подаден от двама депутати от ГЕРБ и още едно лице, съобщава бТВ.

Схемата

По данни на прокуратурата Йончева е участвала в схема с офшорно дружество, чиято цел е била да бъдат превеждани средства с престъпен произход. Единствено тя е била опълномощена да оперира с наличните средства в банкова сметка в КТБ.

„Това са средства, присвоени от длъжности лица от КТБ и са средства, които не са собственост на КТБ, а са собственост на българските граждани, които са имали влогове там. Това според нас е престъплението, което е било извършено”, съобщи Арнаудова.

По този случай Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство на 31 август.

Надуване на дългове, данъчни престъпления, изнудване

Срещу другия народен представител от БСП – Георги Михайлов, прокуратурата разполага със данни, че същият е отговорен за натрупани задължения в размер над 14 млн. лева на Специализираната болница по хематологични заболявания.

Срещу Борис Кърчев от ГЕРБ има данни, че е извършил две данъчни престъпления.

Едното от тях е от периода юни – юли 2015 година. Чрез използване на документи с невярно съдържание Кърчев успял да натрупа ДДС от 320 хиляди лева. Във втория случай отново била приложена същата схема. Сигналите срещу депутата от ГЕРБ били подадени от неправителствени организации и граждани.

Прокуратурата ще извърши по-нататъшни следствени действия, след като бъдат свалени имунитетите на депутатите.

По думите на Арнаудова решение на главния прокурор е кога ще внесе искането за снемането на имунитета на шестимата народни представители.

2 Comments

  1. А дано, ама надали! Като поискаха имунитета на Сергей Станишев,какво беше наказанието му за изчезването на секретни документи?Глоба от 1000 лв!!!Смях в залата/ липсват само„бурни аплодисменти”/.

Коментарите са ограничени.