Менда Стянова: Ако не се увеличи „Гражданска отговорност“, неминуемо ще се стигне до фалити

Менда Стоянова. Снимка: Пресцентър на ГЕРБ

„Ако не се увеличи „Гражданска отговорност“, неминуемо ще се стигне до фалити на застрахователи“.

Това заяви председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова по време на заседание на две парламентарни комисии – по бюджет и финанси и по правни въпроси.

„През последните дни много се изписа и изговори по отношение на промените и поскъпването на „Гражданска отговорност“. Предложенията не са написани от мен, а от работна група“, заяви Менда Стоянова, цитирана от в. „24 часа“.

Тя допълни, че в България премията по „Гражданска отговорност“ е една от най-евтините в ЕС – у нас тя е 200 лв., а средно в Европа – 227 евро. У нас броят на жертвите от ПТП също е почти два пъти по-голям в сравнение с Европейския съюз. В общността се изплащат повече застраховки за имуществени вреди, докато у нас – предимно за неимуществени. По данни на КФН за миналата година са изплатени 118 хил. лв. за неимуществени вреди, цитира Стоянова.

„На този фон през юли се появи тълкувателното решение на ВКС, което разшири кръга от роднините, които могат да предявят претенции за обезщетение. За периода от юли до момента са заведени над 300 нови дела за претенции по стари инциденти“, посочи Стоянова. Затова застрахователите ще трябва да разполагат с по-сериозен ресурс, който ще се увеличава всяка година. Решението на ВКС щяло да засегне над 3 млн. шофьори, заяви Менда Стоянова и посочи, че ако не се увеличи „Гражданска отговорност“, фалитите са неизбежни. „Фалитите по веригата ще се отрази и на Гаранционния фонд,който не е ясно дали ще може да поеме тази лавина от искове. По предварителни данни ще са необходими нови 200-300 млн. лева в бюджета на Фонда“, предупреди тя.

3 Comments

  1. Средната застраховка в Европа била 227 евро.Че тука след последното увеличение преди 2 месеца стана толкова.Какво точно се опитва да каже Медна,че малко не се разбира?
    Обикновения гражданин не го вълнува,дали някой кръвопиец(застраховател),ще фалира.А иска да спрете малко да вдигате като луди косвените данъци.Защото след две години,на изборите ще накажат ГЕРБ,защото сте били толкова недалновидни,да оправите застрахователите с пари от народа.Или комисията изпълнява частни поръчки с тези промени?!

  2. М*МА ТИ ОВЧА,ще съсипете ГЕРБ,заради лични интереси!

  3. Абе тая работна група що не седне да измисли как да вдигне доходите на хората,вместо да работи върху лобистки закони.Член съм на ГЕРБ но тая простотия с гражданските,разните кретении с бонус-малус и данъци за коли ми идва в повече.И съм сигурен че не само с мен е така.

Коментарите са ограничени.