Росен Желязков за управлението на БДЖ: Лоша комуникация и невъзможност за работа в екип

Росен Желязков

Лоша комуникация и невъзможност за работа в екип – това е оценката на транспортния министър Росен Желязков за управлението на БДЖ.

Пред журналисти той отбеляза, че тя напълно съвпада с мотивите на подалите днес оставка изпълнителен директор на БДЖ Владимир Владимиров, председател на Съвета на директорите Велик Занчев и финансов директор Филип Александров.

Той посочи, че по-рано е имал нарочна среща с ръководителите на държавния жп превозвач, на която му е било представено текущото състояние на холдинга: „На среща с мениджмънта бях уверен, че няма никакъв проблем, който да е свързан със състоянието на подвижния състав, мерките за безопасност и изпъленнието на графика”.

Въпреки това Желязков разпоредил одит, който да провери тези твърдения и да информира своевременно при намиране на други проблеми. Тогава се случил необясним за него обрат: „Неясно за мен как, в медийното пространство се появиха доклади или доклад, свързан с проблеми в холдинга, депозиран пред борда с твърдение за различни проблеми. И до настоящия момент не разполагам с текста на този доклад”.

От думите му стана ясно, че решението за искане на оставки е дошло когато „ръководството започна да говори с принципала през медиите”. Министърът подчерта, че на този етап не са обсъждани нови имена, като заявленията на Влаидмиров, Занчев и Александров ще бъдат разгледани индивидуално през следващата седмица т.е. всеки от тях може и да остане на поста си.

„Съществува напрежение, което не искам да се пренася върху дъщерните дружества и да е предпоставка за най-различни спекулации за състоянието на БДЖ до приключването на одита”, заяви Росен Желязков, цитиран от бТВ.

От думите му стана ясно, че срокът за приключване е 40 дни от 24 октомври, т.е. ще знаем какво се случва в държавните железници в началото на декември.