Груевски остава на свобода засега

Бившият лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски

Бившият лидер на най-влиятелната опозиционна партия в Република Македония и експремиер Никола Груевски остава на свобода, въпреки че днес трябваше да се яви за изтърпяване на двегодишната си присъда затвор, предаде БТА, позовавайки се на македонски медии.

Причината е фактът, че в Наказателния съвет на съда в Скопие са подадени жалби срещу решението за влизането му затвора, а срокът от 72 часа за отговор на жалбите изтича в понеделник.

След това решение ще се знае отива ли Груевски в затвора.

Бившият премиер освен това се опитва да остане на свобода и чрез Върховния съд, от който иска извънредно прераглеждане на присъдата.

Според процедурата, за да вземе решение Върховният съд, е необходимо да разполага с пълната документация по делото „Танк“, която още не е пристигнала в съда. Важно е обаче, че искането до Върховния съд не отлага изпълнението на присъдата, ако Груевски получи нова призовка преди да се състои заседанието на Върховния съд.

Последен вариант Груевски да остане на свобода е президентът Георге Иванов да го помилва. Това бе поискано на протест снощи пред съда.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.