Груевски остава на свобода засега

Бившият лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски

Бившият лидер на най-влиятелната опозиционна партия в Република Македония и експремиер Никола Груевски остава на свобода, въпреки че днес трябваше да се яви за изтърпяване на двегодишната си присъда затвор, предаде БТА, позовавайки се на македонски медии.

Причината е фактът, че в Наказателния съвет на съда в Скопие са подадени жалби срещу решението за влизането му затвора, а срокът от 72 часа за отговор на жалбите изтича в понеделник.

След това решение ще се знае отива ли Груевски в затвора.

Бившият премиер освен това се опитва да остане на свобода и чрез Върховния съд, от който иска извънредно прераглеждане на присъдата.

Според процедурата, за да вземе решение Върховният съд, е необходимо да разполага с пълната документация по делото „Танк“, която още не е пристигнала в съда. Важно е обаче, че искането до Върховния съд не отлага изпълнението на присъдата, ако Груевски получи нова призовка преди да се състои заседанието на Върховния съд.

Последен вариант Груевски да остане на свобода е президентът Георге Иванов да го помилва. Това бе поискано на протест снощи пред съда.