Караянчева: Играта с кворума няма да донесе позитиви на опозицията

Цвета Караянчева Снимка: БНТ

„Разбира се, тези шест народни представители вече са заявили, че се отказват от имунитета си и днес последният ще подпише документа, който ще пратим на главния прокурор, за да може да се възбуди наказателно преследване.“

Това коментира в сутрешния блок на БНТ председателката на Народното събрание Цвета Караянчева по повод поискания от главния прокурор Сотир Цацаров имунитет на шестима депутати.

По повод проблемите с кворума в Народното събрание, Караянчева коментира, че трудно се работи в такава обстановка.

Но като народни представители ние трябва да си вършим работата. Аз мисля, че играта с кворума не носи позитиви нито на опозицията, нито на управляващите и ако колегите, които напускат залата си мислят, че от това ще получат по-голямо одобрение, не, хората очакват ние да работим. Явяването на работа като депутат в Народното събрание е морал и граждански дълг, каза Караянчева.

Показа се, че няма политически чадър, ако някой е направил, не мога да кажа престъпление, но нещо нередно, коментира председателят на НС. Виждате, че има и народен представител от ГЕРБ и не може да се говори за някакво политическо преследване, според мен, обясни Караянчева.

В последните няколко месеца виждаме акции, които наистина показват, че не е на мода политическият чадър. Защото ако имаше някакво преследване към определени хора, нямаше да има и народни представители от ГЕРБ, каза тя.

„Не добре“ – така според нея ще се отрази това върху доверието към НС и рейтинга към него. „Достатъчно ние, народните представители, допринасяме за това, дебатите се водят на личностна основа“, обясни тя.

Ще призова колегите от опозицията да идват на работа, да помогнат за кворума, защото в този парламент не се решават проблемите само на избирателите на ГЕРБ, заяви Караянчева.

Липсата на кворум единствено и само бие по рейтинга на парламента, подчерта Цвета Караянчева и допълни, че „политиката на празния стол не носи дивиденти на никого“. Все пак заяви, че нямат притеснение по отношение на кворума. „Мобилизирали сме се“, коментира тя.