Фандъкова покани кмета на Хелзинки в София

Снимка: Пресцентър на Столична община

Предизвикателствата пред големите градове обсъдиха на среща днес кметът на София Йорданка Фандъкова и кметът на Хелзинки Ян Вапавуори. Двамата разговаряха по време на форум за климатичните промени в градовете, провел се в Хелзинки.

Фандъкова акцентира на важността на активния диалог между градовете, националните правителства и Европейската комисия, защото само с общи усилия са възможни и добри резултати.

„София е пример за постигнати резултати благодарение на европейската солидарност и партньорство с европейските столици“, посочи Фандъкова. Промяната в климата и подобряване качеството на атмосферния въздух са сред най-големите предизвикателства пред големите градове и гражданите очакват конкретни действия в тази насока.

Столичната община прие и изпълнява програма, съдържаща над 100 мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух и за справяне с основни източници на замърсяване. Мерките са разделени в три основни групи. През последните години София намали замърсяването от различни източници, като предизвикателство остава преодоляването на замърсяването с ФПЧ. Затова и основните усилия са фокусирани върху намаляване на замърсяванията с ФПЧ.

За София е изключително важно и работи, за да продължи обновяването на системата на обществения транспорт, да осигури нови пешеходни пространства и повече възможности за алтернативно придвижване чрез велосипеди.

„За последните 10 години в София са удвоени линиите на софийското метро, което в момента заема 34% от обществения транспорт в града. Метрото е пример за ролята на европейската солидарност в София. В момента спестяваме 70 хил. т вредни емисии на година с метрото, а с третата линия, която строим сега – ще спестяваме 90 хил. т на година“, каза кметът на София. Метрото е най-мащабният проект, който многократно Европейската комисия дава за пример за добре инвестирани европейски средства.

За пет години извършихме най-мащабното обновяване на градския транспорт. В момента сме обновили 60% от градските автобуси, през тази и следваща година продължаваме с доставката на нови автобуси, като вече пристигнаха и първите 20 електробуса. Така през 2019 г. ще сме успели да обновим 90% от автобусите на градския транспорт, които са на линия.

Втората група от мерки, които се изпълняват в София, е насочена към промяна на начините и системи на битово отопление, което изисква изключително и участието на гражданите.

Третата група от мерки е свързана с работа за информираност и диалог с гражданите. Нито една институция не би могла да постигне резултати сама. Затова е много важно участието и добрата информираност на хората.

„Жителите на София знаят каква е ролята на Европейската комисия“, каза също кметът Фандъкова. По думите ѝ: „Очакваме Кохезионната политика за подкрепа на важните за градовете проекти да продължи. Разчитаме Европейската комисията още по задълбочено да насочи политиката си към големите градове, където работят и живеят най-много хора и очакват европейската солидарност.“

Йорданка Фандъкова покани кмета на Хелзинки да вземе участие в предстояща конференция, свързана с борбата с климатичните промени и подобряване качеството на атмосферния въздух. Конференцията ще се проведе в София през април, 2019 г.

Кметът на София Йорданка Фандъкова проведе среща и със заместник-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.