Светлана Божилова за клипа на телевизия „Алма матер”: Гаф е, но да дадем шанс

Кадър от видеото

Не се чудете къде се захранва простотията, с която ви заливат големите телевизии, коментира Комарницки

Вълна от възмущение предизвика клип, с който се набират журналисти и сценаристи за студентската телевизия към Софийския университет – „Алма матер”.

В него новият директор на телевизията – актьорът Башар Рахал, обявява кастинг за млади кадри, които искат „да станат известни”. Младо момиче с къса кожена пола пък му носи кафенце. Рахал си взима кафенцето и обявява: „Това е годината, в която ти стана известен като водещ, сценарист, актьор или като организатор на най-младата българска медия – студентската телевизия”.

Според създателите видеото е провокативно, според критиците – то е пошло.

Бившият директор на „Алма матер” – доц. Светлана Божилова от факултета по журналистика на СУ, коментира в предаването „Тази сутрин”, че явно има разминаване между посланието на клипа и нагласите у журналистите и студентите по журналистика.

По думите ѝ клипът е гаф, но призова да се даде шанс на новия екип.

„Нека не нападаме само, а да дадем шанс. Ректорът назначава директора на телевизията и сега иска да я направи масова и популярна”, коментира доц. Божилова.

„Не се чудете къде се захранва простотията, с която ви заливат големите телевизии. Такива като Башар се грижат да има свежо месо. Забележете, че думата „журналист“ липсва в рекламата. Няма място в „телевизията“ – важното е да си „известен“, коментира във фейсбук профила си известният карикатурист Христо Комарницки.

Актьорът и директор на телевизията Башар Рахал коментира пред bTV, че във видеото няма и намек за сексуален тормоз: „Цветелина Бенчева може да я попитате чувства ли се застрашена и дали върху нея е упражнен някакъв контрол на сексисъм. Хора, какво ви стана, това е скеч!”.

Телевизия „Алма Матер” има национален обхват и се издържа от бюджета на най-старото учебно заведение у нас.