Юлиан Попов: Колите вече ще се облагат на принципа “замърсителят плаща”

Юлиян Попов
Юлиан Попов. Снимка от Фейсбук

Като добра новина определи бившият екоминистър Юлиан Попов вчерашното гласуване в парламента колите, които замърсяват, да са с по-висок данък. Вижте какво още коментира във фейсбук профила си Попов:

След дълги битки, най-сетне принципът на данъчното облагане на колите се промени. Колите вече ще се облагат на принципа “замърсителят плаща”.

Разликите в данъците няма да са драматични, те по-скоро ще изпратят “данъчен сигнал” към купувачите и ще имат ефекта на икономика на побутването. Бих искал да видя много по-решителни мерки срещу мръсните коли, по-високи данъци, забрани за внос и употреба, подчертана атака срещу дизела, стратегия за пълна електрификация на градския транспорт, но това е политически почти невъзможно сега.

Важното е, че първата важна крачка е направена. Следващата ще зависи в голяма степен от гражданската активност, която не бива да стихва, но трябва да води конкретни кампании. Накъдето и вървят нещата. Жалко е, че промяната, вместо да се анализира сериозно, влиза в клишето “пак вдигат данъците”, което само отслабва натиска за промяна.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.