Юлиан Попов: Колите вече ще се облагат на принципа “замърсителят плаща”

Юлиян Попов
Юлиан Попов. Снимка от Фейсбук

Като добра новина определи бившият екоминистър Юлиан Попов вчерашното гласуване в парламента колите, които замърсяват, да са с по-висок данък. Вижте какво още коментира във фейсбук профила си Попов:

След дълги битки, най-сетне принципът на данъчното облагане на колите се промени. Колите вече ще се облагат на принципа “замърсителят плаща”.

Разликите в данъците няма да са драматични, те по-скоро ще изпратят “данъчен сигнал” към купувачите и ще имат ефекта на икономика на побутването. Бих искал да видя много по-решителни мерки срещу мръсните коли, по-високи данъци, забрани за внос и употреба, подчертана атака срещу дизела, стратегия за пълна електрификация на градския транспорт, но това е политически почти невъзможно сега.

Важното е, че първата важна крачка е направена. Следващата ще зависи в голяма степен от гражданската активност, която не бива да стихва, но трябва да води конкретни кампании. Накъдето и вървят нещата. Жалко е, че промяната, вместо да се анализира сериозно, влиза в клишето “пак вдигат данъците”, което само отслабва натиска за промяна.