Томислав Дончев: Вече 96% от държавните и общинските администрации използват електронен документооборот

Томислав Дончев Снимка: Канал 3
Томислав Дончев Снимка: Канал 3

Вече 96% от държавните и общинските администрации използват електронен документооборот, каза по време на парламентарния контрол вицепремиерът Томислав Дончев, цитиран от БТА.

Той отговори на въпрос на народния представител  Александър Ненков относно изпълнение на разпоредби от подзаконовата нормативна база в областта на електронното управление, във връзка с електронния обмен на документи в администрацията.

Електронни  документи вече си обменят 739 администрации – 616  териториални и 123 на централно ниво. Към системата все още не са включени няколко малки общини и малоразмерни държавни служби, посочи Томислав Дончев.

Усилията обаче продължават, защото е важно да включим всички  администрации, дори и малките, каза той. Свързаността  на администрациите е само предпоставка, не бива да се допуска в единия и другия  край на кабела да има хартия и да сканираме документите, защото добавената стойност е много ниска, посочи вицепремиерът.

Следващите ни стъпки са работа по централен модул за антивирусна защита и по модула за електронно връчване на документи на  гражданите, като голямата задача е електронната идентификация, каза Дончев.

Модулът за електронно връчване позволява  на държавата  да общува по сигурен начин с гражданите, като той може да се използва и от други доставчици на услуги като банки мобилни оператори. Според Дончев до средата на 2019 година  системата за електронно връчване ще е готова на 70 – 80 процента. По думите му  напълно функционираща система на електронно правителство ще имаме от 2020 година.