Създават 6 дневни центъра за хора с деменция

Бисер Петков Снимка: Вевести.бг, архив

Предвижда се да бъдат създадени шест дневни центъра за хора с деменция. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на парламентарния контрол, цитиран от БТА.

Той отговори на въпрос за реалността на възможностите за интеграция, трудова и социална, на хората, страдащите от деменция. Министър Петков уточни, че те ще бъдат в София, Варна, Кюстендил, Кърджали, Казанлък и Смолян. Усилията на Министерството на труда и социалната политика са насочени в областта на дългосрочната грижа и устойчиви услуги, които са важен инструмент за подобряване на качеството на живот на хората с деменция и за подкрепа на семействата им, допълни той.

От тази година има План за действие до 2021 г., в който е предвидено създаването на нови услуги в общността за подкрепа на хората с деменция и за семействата им. В плана е предвидена и патронажна грижа за над 17 хиляди потребители, включително и хора с деменция. В момента има 26 услуги за специализирана подкрепа и резидентна услуга за хора с деменция, продължава и предоставянето на социални услуги в домашна среда, асистентска услуга се ползва от повече от 25 хиляди потребители, посочи още министър Петков.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.