Мария Габриел: Ползите от виртуалната и добавена реалност трябва да бъдат достъпни за всички 

Снимка: Пресофис на Мария Габриел

Виртуалната и добавената реалност ще имат безпрецедентно влияние върху начина, по който правим бизнес и начина, по който живеем. Виртуалната реалност може да доведе до цяла нова парадигма на взаимодействието между човек и машина, особено ако е съчетано с най-новите открития на изкуствения интелект и изследванията на мозъка. Например, в сферата на здравеопазването съчетаването на виртуална реалност с изкуствен интелект и роботика ще позволи хирургичните операции да бъдат извършвани по много по-прецизен за хирурга начин, но и много по-малко инвазивен начин. При боравене с виртуална реалност хирургът ще има достъп до цялата важна информация, като кръвното налягане на пациента, сърдечен ритъм и точния размер и разположение на кръвоносните съдове и други части на тялото, които иначе не са директно видими. Добавете към това ръка на робот и бърза свързаност за данните и вече дори няма да има значение дали докторът и пациентът са в една и съща стая.

Това заяви комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел при откриването на конференцията за виртуалната реалност и изкуствения интелект „Бъдещето на реалността“, която се проведе под неин патронаж. Мария Габриел представи стратегията на ЕК за изкуствения интелект и обсъди с представители на световно известни високотехнологични компании от няколко континента как да се развиват високите  технологии в полза на хората и бизнеса.

Тя наблегна, че ако трябва да се надгради върху този пример, ясно че очертават няколко посоки за по-нататъшно развитие: сътрудничество във виртуална реалност, вместо в двуизмерна видеоконференция, дистанционен контрол върху робот или други машини не чрез кликвания на мишката, а чрез действия във виртуална реалност, съчетани с директен достъп до „сетивата“ на машината, обогатяване на начина, по който възприемаме пространството чрез добавена реалност, например чрез налагане на картина как е изглеждало едно нещо върху руините, които са останали от него днес. Така ще можем например да видим как са изглеждали древните Рим или Атина, когато все още са съществували старите постройки.

В същото време Мария Габриел посочи, че ползите трябва да бъдат достъпни за всички граждани, като се гарантират и защитят основните им права. С тази цел Европейската комисия подкрепя проекти за научна и развойна дейност, за развитието на инфраструктура, мощности и умения, предлага правна рамка, отговаряща на реалностите.  Тя даде няколко конкретни примера, като програмата «Хоризонт 2020», в която средствата за цифрови проекти са близо 13 милиарда евро. От тях в сферата на виртуалната и добавената реалност са достъпни около 100 милиона евро за проекти до 2020 г. Осигурени са също 1 милиард евро до 2023 г. за проекта HumanBrain Project – едно невероятно проучване в продължение на цяло десетилетие за това как функционира човешкият мозък.

Българският еврокомисар обърна специално внимание и на стратегията за изкуствения интелект, която ще инвестира 1,5 милиарда евро в изкуствен интелект до 2020 г., за да може цялостното инвестиране в тази област в ЕС – публично и частно, да достигне до 20 милиарда евро до 2020 г. Последващата цел на стратегията е да се достигне годишно финансиране на изкуствения интелект в размер на 20 милиарда евро.

За следващия бюджетен период от 2021 г. до 2027 г. са предложени инвестиции в цифрови иновации за над 15 милиарда евро по новата програма „Хоризонт Европа“. По предложение на Мария Габриел вече работи и експертна група на високо равнище, която да изработи проект за етични насоки за развитие и употреба на изкуствения интелект. Първи проект ще бъде готов за допитване с обществеността и с по-широкия Алианс за изкуствен интелект – платформа за диалог между множество заинтересовани страни.

«Колкото повече виртуалната реалност става част от нашия живот, толкова повече полезни приложения ще бъдат открити за нея. Затова е толкова важно да имаме бърза широколентова свързаност навсякъде – с установяването на новия Кодекс за електронните съобщения ние проправяме пътя за внедряването на 5G още от 2020 г. Затова е важно също да бъдем амбициозни и изградим европейски суперкомпютър от световна класа, към което се стремим с новото съвместно предприятие на ЕК и държавите членки EuroHPC. По новата програма «Цифрова Европа» с бюджет от над 9 милиарда евро, която предложих, също ще бъдат инвестирани средства в изкуствен интелект интелект. Подходяща инфраструктура и подготвени с високи цифрови умения граждани са ключ за успеха ни в областта на изкуствения интелект, добавената и виртуалната реалност»,  заяви българският еврокомисар Мария Габриел.