Екатерина Захариева: БСП да спят спокойно, не сме подписвали Пакта за миграцията

Екатерина Захариева. Снимка: МВнР

За пореден път от БСП се опитват да отклоняват вниманието от собствените си проблеми и да всяват неоснователни страхове в хората, подвеждайки ги с информацията, че България се е присъединила към пакта на ООН за миграцията.

Това каза на брифинг в Народното събрание министърът на външните работи Екатерина Захариева, след парламентарния контрол и декларацията на БСП. В брифинга участваха и колегите й Младен Маринов и Бисер Петков.

„Няма решение на България за присъединяване или не към него. Дебатът за този пакт започва през 2016 г. и оттогава той се води с експерти. Българската позиция по отношение на миграцията е ясна и тя многократно е повтаряна – спиране на незаконната миграция, опазване на външните граници и връщане веднага на незаконните мигранти. Също така обща борба с трафикантите. И никаква друга позиция България няма и не може да има нито в този пак, нито в който и да е друг документ“, каза още Захариева и посочи, че няма как България да вземе решение да се присъедини или не без дебат в парламента. „Така че нека да спят спокойно колегите от БСП, не сме взели решение. Могат да участват в дебата“, каза още Захариева.

На 14 ноември ще има дебат по пакта в парламентарната комисия по външна политика.