Според партийната социология на Афис БСП изпреварила ГЕРБ

От агенцията посочват спад в доверието към институциите и положителен рейтинг на президента, омбудсмана и ЕС

БСП изпреварва ГЕРБ челото на временната електорална класация. Това твърди в ноемврийското си национално представително изследване Агенция „АФИС“. 

Симптоми, че рано или късно това ще се случи се наблюдават от средата на тази година, откогато стартира по-рязко тенденцията към отлив на доверие в правителството и управляващото мнозинство, коментират от агенцията, близка до БСП.

Пряко или косвено процесът се подпомагаше и продължава да се подхранва както от периодичните скандали и корупционни разкрития, така и от бурните разправии между управляващите коалиционни партньори. С това обаче не се изчерпват факторите на влияние върху развитието на политическата драма в навечерието на предстоящата изборна година,посочват от Афис.

Според оповестените резултати 66% от населението оценяват политическата обстановка като „напрегната“, а на обратното мнение, че е „спокойна“, са едва 16%. През септември далеч по-малък дял – 50%, изразяваха мнение, че ситуацията е напрегната, докато 19% преценяваха, че тя е спокойна.

Що се отнася до личното желание на избирателите, дали статуквото да бъде променено или запазено, данните показват, че оставките на трима министри в началото на септември не освежиха облика на управляващата гарнитура.

С 5% нараства предпочитанието да бъдат сменени някои министри. (През септември кабинетен ремонт желаеха 23.5%, а през ноември – 28.1%). Само 19% желаят правителството да се запази в сегашния си вид. Други 7% искат още по-голяма промяна – ново правителство в рамките на този парламент. А 36% желаят нови избори и нов състав на Народното събрание.

Ерозията на симпатиите обхваща и привържениците на управляващите партии. 44% от избирателите на ГЕРБ искат смяна на някои министри. За сравнение, доверяващите на цялата гарнитура не са много повече – 47%. Разколебана е и подкрепата за коалицията „Патриотичен фронт“. 38% искат нови лица в кабинета и само 18% не желаят никакви промени.

Агенция Афис отбелязва още, че доверието към най-важните институции остава ниско. 18% възлагат доверие на Народното събрание, което бележи спад с 5% спрямо септември; 27% доверяват на правителството, което е с 4% по-ниско от предния месец. Институциите на съответните местни власти традиционно се радват на по-голямо доверие от централната, но и при тях се забелязва спад от 43 до 39%. (Той е обясним с подранилата подготовка за местните избори през есента на 2019 г.). С позитивен рейтинг на доверие разполагат само президентът, омбудсманът и Европейският съюз. Към тях доверието надхвърля недоверието.

Споменатото нарастване на желанието за смяна на някои министри поне отчасти се дължи на популярното изявление на вицепремиера Валери Симеонов по адрес на майките на деца с увреждания. Помолени да охарактеризират тези разсъждения, над две трети от избирателите (67%) ги оценяват като неверни и груби, докато само 10.3% ги оценяват по начина, по който са били замислени от автора – като откровени (верни, макар и груби). Само 12% възприемат последвалото (по настояване на коалиционните партньори) извинение на г-н Симеонов като искрено. Още по-голямо мнозинство (71%) желае той да подаде незабавно оставка от заемания правителствен пост. Само 11% са на обратното мнение, сред тях главно привържениците на управляващите партии.

Коментарът е въз основа на данни от национално представително проучване, осъществено от Агенция „АФИС“ в периода – 2-7 ноември 2018 година. Интервюирани пряко „лице в лице“ в домовете им са 1010 пълнолетни български граждани.

10 Comments

 1. От 2 години БСП работи много сериозно в създаване на тревожност, новините са черни хроники, всичко се ескалира, преекспонира , всичко е истерично, език на омразата и пр. То не бяха плочки и пътища, то не бяха майки с деца с увреждания, то не бяха джендъри, то не бяха кози и чуми по птиците, убийства на журналисти. Аз следя събитията в Англия, много по-страшни събития се представят много по-спокойно и трезво. Ще дам пример- изгоря блок със 75 души, пожар, през тази зима имаше блокирани влакове над 13 часа, стотици пътувания отложени , затворени пътища, фалираха две туристически компании и зарязаха хората по летища и курорти. Влака с 13 часа на студено и без храна дори не влезе в централната емисия на ББС, а хората бяха представени като герои. Представяте ли си подобна новина как би се използвала в БГ? Това е част от хибридната война. Хората трябва да си помислят , колко по-спокоен и хубав е живота им бил през комунизма…

 2. още е няма поредната червена телевизия,а представя те ли си какво ще бълва и тя?

 3. Ебаси лъжците! Но корделка не пропусна да го спомене в Панорама…

 4. Юрий Станишев на амбразурата! Време е за публичен линч над пропагандни агенции, нарекли се „социлогически“! Галъп, Медиана, Сова, Афис…да не пропусна някоя.

  Понеже за толкова години въпросните Кънчо-Кольо-Райчевци и Станишевци са доказали едно: те НЕ са социолози, а пропагандни агенции на БСП! И това се коментира от хората, но никога – публично! Смазаха тея същите МБМД, че уж била „поръчкова“ (помним гнусотията Костинброд, нали? и как Мира Янева беше единствената, осмелила се да им се противопостави), време е журналистите в България да говорят за това! Защото е непочтено, неморално, скарано с базов професионален морал!

 5. АФИС-собственик Юрий Асланов-член на висшия съвет на БСП. Коментарът е излишен.

  • Още е няма червената поредна телевизия, а представяте ли си каква ще е плювката

 6. РАЗБРАХ. РЕЗУЛТАТИТЕ СА ДИКТУВАНИ ОТ ,,ЧЕРВЕНАТА КРАЛИЦА““ КОРНА

 7. Хахахахахахахахахахахахахахахахахахахахаха хахахахахахахахахахахахахахахахахахахахаха хахахахахахахахахахахахахахахахахахахахаха хахахахахахахахахахахахахахахахахахахахаха

 8. Ало, червената агенция, ще се видим догодина!

Коментарите са ограничени.