Вижте какви субсидии ще получат партиите догодина

Илюстрация: btvnovinite.bg

Субсидиите няма да се променят догодина. Парламентарните партии ще получат над 30 милиона лева от бюджета и през 2019 г.

След като финансовата рамка за следващата година мина на първо четене, вече е ясно, че субсидиите остават по 11 лева за спечелен глас, обобщава бТВ.

Така ГЕРБ ще получи 12,5 млн., БСП – 10,5 млн., ДПС и „Обединените патриоти” – по 3,5 млн., а ВОЛЯ – 1,6 млн. Общо сумата е близо 32 милиона лева. Опозицията не е съгласна.

„Размерът на субсидиите наистина дразни хората и представляват безобразен  цинизъм за едно общество, което е изключително чувствително по тази тема”, каза Александър Симов от БСП. Предложението на левицата е за 5 лева на глас.

Според управляващите обаче това е популизъм и затова идеята е неприемлива.

„Тези, които казват, че субсидиите трябва да се премахнат, просто ще обслужат интереси на едрия капитал, който в един момент ще се сдобие с партии”, коментира Тома Биков от ГЕРБ.

Аргументите на управляващите са, че е по-добре партиите да взимат пари от бюджета, отколкото от частни икономически структури, на които да връщат жеста

„Политическите партии в България трябва да имат легално финансиране за сметка на бюджета, за да са максимално възможно независими от външно влияние, особено финансова зависимост”, подчерта министърът на финансите Владислав Горанов.

Според Горанов второто четене на бюджета ще е до края на месеца.