Президентът с нова атака срещу управляващите: Основите на българската демокрация са критично застрашени

Румен Радев. снимка: Пламен Трифонов
Румен Радев снимка: Пламен Трифонов, Вевести.бг

До медиите бе разпратено обръщение към народа на президента Румен Радев по повод 29 години от 10 ноември 1989 година.

В него държавният глава рисува настоящето в най-мрачни краски като заявява, че основите на българската демокрация са критично застрашени, журналистиката е абдикирала от ролята си на коректив, възраждат се познатите механизми на партията-държава.

Скрит призив за предизборно обединение срещу управляващите се съдържа в позицията на президента, че „Корупцията и беззаконието траят толкова, колкото трае общественото търпение и безучастност“.

Публикуваме пълния текст на обръщението

Скъпи сънародници,

Утре е 10 ноември. Преди 29 години от тази дата започна преходът. Разни хора влагаха в него различни надежди, но всички очакваха повече свобода и справедливост. Свобода на мисълта и свобода на словото. Многопартийна система и честни избори. Демократична конституция, разделение на властите, върховенство на закона. Тези принципи, макар и трудно, намериха място в българското законодателство. Европейският път спомогна за тяхното налагане.

29 години по-късно основите на българската демокрация са критично застрашени. Свободата на словото е спомен от миналото. Четвъртата власт абдикира от ролята си на коректив. Рухнаха професионалните стандарти в медиите, а с тях и доверието на гражданите в поднасяната информация. Пропагандата задушава плурализма. Свободомислието се наказва. Възродиха се познатите механизми на партията-държава. Демократичните институции атрофират. Решенията се вземат на тъмно, често еднолично. Лобизмът и корупцията пронизват цялата система на държавно управление и го правят арогантно, без страх от санкция. Законите се пишат все по-често в интерес на бизнес кръгове и лобита, а не на гражданите. Това пролича и с гласуването на новия данък върху старите автомобили, който засяга огромното мнозинство от хората. Уважаеми депутати, българите притежават стари автомобили, не защото са безотговорни към природата, а защото не могат да си позволят нови. Бедността на българите не е грях, за да я облагате с данък.

Демографският срив и емиграцията са комплексна оценка за моралната и социалната криза в обществото. Тя не може да бъде скрита зад скромните проценти на растежа. Кризата налага радикално преосмисляне, възвръщане към демократичните принципи и закона и политика, ориентирана към човека.

Преди 29 години демократичните промени започнаха със смяна на върха. Днес демократичните свободи се нуждаят от широка, гражданска подкрепа. Това изисква характер и усилие. Всеки ден, от всеки човек. Загубата на демократичните завоевания връща историческия часовник на България назад.

Убеден съм, че заедно, няма да го допуснем. Българският народ съзнава, че може да сбъдне своя огромен потенциал само в свободна и демократична държава. Корупцията и беззаконието траят толкова, колкото трае общественото търпение и безучастност. Но всяка порочна система е исторически обречена. Вярвам, че заедно ще защитим своите граждански и социални права, ще изведем България на пътя на закона и благоденствието.

25 Comments

 1. От всичко което прочетох до сега малоумници такива става ясно че много ви харесва да ближете осраният задник на най големия български мафиот Б.Борисов

 2. ХА-ХА-ХА…
  .
  Президента каза…:
  – „Царя е гол…!“
  И…
  „Придворните шивачи ревнаха кански, че не разбирал от мода…!!!
  .

 3. Da ne e vzemano mnenieto na dushevno bolni az ostanah s vpechatlenie che se izkazvat ot nqkoq ludnitsa

 4. Прав е президентът,че народът е беден.Защо той не се откаже от голямата заплата и каже“колкото на хората -толкова и на мен“Тогава ще му повярвам.А сега само с приказки като попа-не ме гледай какво правя,ами слушай какво ти говоря.Радев е срам и за генералите-не забравяйте генерали,които ядяха от войнишката манжа и спяха с хората в окопите Радев категорично не е от тях и след двете му словоизсирания мисля,че е време да си ходи при Деси

 5. Прав е президентът,че народът е беден.Защо той не се откаже от голямата заплата и каже“колкото на хората -толкова и на мен“Тогава ще му повярвам.А сега само с приказки като попа-не ме гледай какво правя,ами слушай какво ти говоря.Радев е срам и за генералите-не забравяйте генерали,които ядяха от войнишката манжа и спяха с хората в окопите Радев категорично не е от тях и след двете му словоизсирания мисля,че е време да си ходи при Деси

 6. След гнусната атака на руския резидент Радев тази вечер – срещу законно избраното управление, срещу медиите и срещу гражданите, единствената правилна реакция на тези медии би била да публикуват по едно каре с обяснение – „Тук трябваше да бъде поместено обръщението на руския резидент по случай 29 години от свалянето на престъпния комунистически режим, който го издигна за този пост. Предвид обвинението в не обективност и слугинаж, обръщението няма да бъде публикувано, в знак на протест и несъгласие с поредната атака на комунистическата мафия срещу свободните медии“.

 7. Др.пРезидент, не забравяй съдбата на Петър Младенов!

 8. Поведението на др. Президент показва безсилие , обида , омраза към народа и страх. Толкова е жалък, малък и нещастен Никой не го кани никъде- седи си до полата на жената и дреме, като му кажат „на пост“и се изправя и започва да каканиже ….глупости. Другарю президент, агресията никога и на никой не е донесла в политиката успех- стремглаво ви лети самолета надолу- нямате шанс.Да подпявате на компрометираната другарка от северозапада само ви прави малък.Знаех си , че от този господин нищо няма да излезе ,военен за тази работа не става, ама не – сега който си го избра да му се радва,

  • Глупости. Бойко ри ли си? Само ти и няколко психично болни хора от тъй наречения син спектър още споменавате комунизма. На вас не само станишев и виденов, ами и Петър Младенов са ви постоянни оправдания. Виж следващия коментар. 😉

 9. Имаше един генерал Врачев, който провали туризма в България, бъркайки го с армията.Това, което се говори „че когато Господ раздавал акъл, военните били на маневри”, се потвърждава от т.н.президент.

 10. Искам да попитам титулуващия се президент колко струваше старата жигула- и колко нова-след 15 години чакане преди 10.11.1989 г.-Ще ти припомня-старата струваше 15000 лв./средна заплата 200 лв./, нова-7000 лв.,Но повтарям след 15 години чакане. Ще рони крокодилска сълзи за бедния на радио, а в същото време ще подстрекава наивни те млади хора да протестират за чист въздух. На това му се вика ИЗАЕТ.

 11. Нещастник! Поне веднъж да беше казал нещо различно!

 12. Ти чи ще защитиш бе палячо подъл?Решетников ли ти плати или си толкова фатмашки ограничен?Я си спомни какви натика в служебното правителство?Вземай си всички крадци и ДС и оставете хората да дишат на свобода.Ти си абсолютно ненужен!Едно нещо не си направил досега само ти плащат от парите на народа засрами се

 13. НЕЩАСТЕН ПРОДАЖНИК. ГОВОРЯ ЗА „НЕЗАВИСИМИЯ“, КОЙТО ИЗПЪЛНЯВА ПАРТИЙНИ ПОРЪЧЕНИЯ.

Коментарите са ограничени.