Румен Радев – президентът-маша

Корнелия Нинова и Румен Радев. Архивна снимка

Евгени Петров

Ако националното достойнство и политическият морал си имаха къща, президентът Радев със сигурност е чел снощното си обръщение от мазето.

Президентът по конституция олицетворява единството на нацията и беше избран в свободни, честни и демократични избори от хората в същата тая държава, за която твърди, че „основите на демокрацията са критично застрашени“.

Откакто е влязъл на „Дондуков“ 2 Румен Радев се държи като агресивна опозиция. След обидите срещу парламентаризма /парламентът като гумен печат/ последваха и оценките за България като „блато“ и се стигна до вчерашното: „Демократичните институции атрофират“ и „Възродиха се познатите механизми на партията-държава“.

Всичко това казано по повод 10 ноември от човек, който не е стъпил в парламента след избирането си, но чиито думи към депутатите /!/ „Остава ви още една седмица“ и по-късно „Следващият път – всички вън“ се помнят много добре.

Да, именно „следващият път“, когато ще има право да състави кабинет, т.е. когато ще има предсрочни избори. И така логично и неусетно стигаме до същината на поведението на Радев – че той е използван като средство, или маша в един видим и от слепите сценарий – пълна дестабилизация на държавата, създаване в обществото на усещане за несигурност, катастрофичност, безизходица и оттам – желание за предсрочни избори.

Във вчерашното обръщение на Радев чухме именно такъв трудно прикрит призив.

Как иначе да си тълкуват думите му: „Корупцията и беззаконието траят толкова, колкото трае общественото търпение и безучастност. Но всяка порочна система е исторически обречена. Вярвам, че заедно ще защитим своите граждански и социални права, ще изведем България на пътя на закона и благоденствието.“

Тоест – събудете се, не бъдете безучастни и заедно ще променим мрачната картина, която е отчайваща и катастрофична.

Нито президентът, нито текстописците му вече могат, а и не искат да прикрият желанието на Радев да се впусне в политическата игра. Той вече отдавна го прави и превърна президентството в още една институция на опозицията.

А сценарият за тази дестабилизация просто ще ни избоде очите.

1/Организират се протести. Един след друг, понякога и по два на ден. По проблеми, които най-често изключват намесата на държавата в демократична среда и пазарно стопанство.

2/В парламента Корнелия Нинова и БСП отказват да работят, не се регистрират, а когато го правят, скандалите по всеки повод отравят работата на депутатите.

3/Масова политическа реторика на краен популизъм и заиграване със страховете на хората /в един глас с Радев за минималния данък върху старите коли/, бедност, цените на хляба, на енергоносителите, безогледна атака и компроментиране на всички институции.

4/Социологически агенции като Афис пускат бомбастични изследвания с данни, че БСП вече изпреварва ГЕРБ, ДПС е с двоен резултат пред патриотите, а извънпарламентарните десни дори не ги хваща изследването.

5/А от висотата на президентската институция Радев рисува с най-черни краски състоянието на държавата на която е държавен глава…

Изброеното дотук трябва да покаже на Радев, че е само част от неутолимото и реваншистко поведение на висшия ешелон в БСП и че е използван като най-обикновена маша от лявата опозиция в опитите й да се върне на власт.

Никой от „Позитано“ 20 няма намерение нито да му отстъпва, нито да споделя с него бъдещата власт, ако спечелят изборите. Нито сега, нито в бъдеще. Нито Корнелия, нито нейната вътрешнопартийна опозиция.

Но това поведение отлично устройва задграничните ментори на Радев от североизток – колкото по-слаба и разделена вътрешно България, толкова по-добре.

Ние тепърва ще осъзнаваме колко символика и цинизъм има в това обръщение не кога да е, а тъкмо в навечерието на 10 ноември от един бивш комунист, военен, издигнат от БСП за президент и спечелил изборите по профил, поръчан от Руският институт за стратегически изследвания, ръководен от генерал в пенсия.

Възможно е, разбира се, и Радев да си е повярвал, че вече е някакъв незаобиколим фактор. Тогава единственият съвет към ето е: „Приземяване“.

18 Comments

 1. Румен Радев е политически чалгаджия, който носи всички белези и на обикновения чалгар, с добавката: необяснимо високо самочувствие, внезапно забогатял комплексар без елементарна култура, посредствен нагаждач, имитиращ образованост, менте професионалист, с вкоренени възгледи на селски тарикат и постоянно агресивен, понеже в най-честия случай е възпитаван от баща военен! По причина на изброеното, според мен, поста на президент не го задоволява – не може да наказва, да репресира, да тормози и той компенсира тази липса с речите и изказванията си – удря и бие, за да отстрани всеки, който го превъзхожда, който му пречи или, не дай си Боже, го конкурира! Ако на такъв човек му дадеш власт, знаете ли какво ще направи най-напред? Ще забрани протеста на майките. Нали помните, че баща му помете инвалид с мерцедеса си? Случката не е само пътен инцидент, а симптом. Румен Радев олицетворява побългарения съветски социализъм и когато си тръгне от властта ще го отнесе със себе си. Дали това ще стане с края на мандата му или по-рано зависи от нас и дали ще продължаваме да делим некадърниците на наши и ваши, на добри и лоши! Смесването на посредственост, неморалност, алчност и непочтеност са най-голямата заплаха за държавата, не е демографията!

 2. Подлогите на властта няма как да разберат нормалните хора. Важното е да се лижат з@дниците на управляващите, че да има за круизчета.Колкото и да плюят президента, хората го харесват и припознават. За него гласуват хора от всякакви цветове, докато за гроб само некадърни калинки, пребоядисани комунисти, откровени дебили.

  • Никой не ти плюе любимия президент , шапкар неден.Този , така наречен назначен президент няма никакво отношение към това , което говори, на него му пишат речите и той ги учи наизуст , за да не сбърка. Тъй като никой никъде по света не го кани ,измислят му повод да се покаже по телевизията , за да шуми за себе си. Като го коментираме , го правим значим и той се радва.Нямало лоша реклама – хората обичали лошите момчета – бабите на село със сигурност – те харесват стройни военни по- млади от тях. Ех , младост , къде си?

 3. В коя държава живеете г-н Петров,че се правите че нищо от това,което е казал президента не е истина,може би вие не живеете с минимална заплата,ниска пенсия,не сте посетили провинцията-селата да видите там пълната мизерия,болни хора ,които нямат лекар,за аптека да не говорим,за обществен транспорт да не говорим,така,че президента не защитава партия,той просто вижда живота и проблемите на обикновения човек,този който не се вписва във въшия кръг

  • Ето това е мантрата, която се разпространява сред народа- по партийни събрания са им дали на комунистите опорни точки какво да говорят, как хората по селата изнемогват, нямали лекар , аптека ,транспорт и прочее.По кои села? Там , където има махала с 5 къщи и 2-ма жители- децата им не ги искат в града и те си живеят в планината.Аз предлагам БСП да вземе шефство над всички такива махали, чийто поминък тяхната партия затри , като унищожи -малките военни фабрики и шивашки цехове.Не да викат „Дайте другари да дадем“.От субсидията си и неработенето в парламента да съберат парици и да пратят някой доктор от парламентарната група на БСП да ходи два пъти в седмицата по “ мизерстващите села“, а не само да си играят на кворум , за да си вземат 200-та лева надник от същите тези мизерстващи баби.

 4. ПРЕЗИДЕНТЕ,БЪЛГАРИТЕ НЕ ЗАСЛУЖАВАТ ОБЪРКАНИТЕ И БЕЗСМИСЛЕНИ „РЕЧИ„.НЕ ЗАССЛУЖАВАТ ЗЛОДЕЍСКИЯТ ВИ ПОГЛЕД.НЕ ВИ ГЛЕДА НИКОЍ И СЛУША.НЯМАТЕ МОЕТО УВАЖЕНИЕ И НА ХИЛЯДИ,КОИТО ГАДНО ИЗМАМИХТЕ.БРАВО ЕВГЕНИ,ОБИЧАМЕ ДА ВИ ЧЕТЕМ.БРАВО НАА РУМЯНА

 5. Точно от човека, началствал във в-к „Народна младеж“ точно около “сакралния“ десети Ноември нямам нужда да ми чете конско, защо аджеба не подкрепям ЕНП-ейските „бивши“ (ха-ха) мелиционери. Аре.

 6. На бай Тошо копието , Гумен Ра-деф!

 7. Президента е прав за всяка негова дума. Герб превърна България в блато, алчни и безогледни престъпници дерат всеки ден народа, една мутра еднолично решава всичко сякаш е самодържец, олигархията се срастна с държавата.Едни малоумници вярват на простотиите колко е прекрасно всичко, а не виждат как хората изнемогват. Долни противни боклуци, които скоро ще бъдат изметени, журналисти-духовни пигмеи станали ибрикчии на управляващите.

  • Коя мутра решава еднолично , че не разбрах- Импексовата или Льотчика, коя визираш-ти , Гербер тъпанар.И като докараш БСП на власт в селата ще станат богати и ще внасят прогресивни данъци и ще им построите гладки , като Йончева пътища. Вие , плювалници изнемогвате ,щото ви спряха кранчетата , окошариха ви олигарсите които цоцахте, блатния ви началник ви е раздал опорните точки и шарите из всички сайтове- мира от вас няма.

 8. Да , другарю, не сме прави , защото сме седнали пред компа, но казаното от Евгени Петров е самата истина, за съжаление.Нас, българския народ всекидневно ни подлагат на информационен терор, агресивно, мерзко , нагло и със страст се опитват да ни превърнат в зомбита. Обстрелват ни от всички телевизии с негативни новини- вече и не се крият кои са организаторите на тероистичните атаки. Опозицията не е българска- срещу нас работи друга сила с парите си, защото всичко струва мнооого пари.Злоба и омраза се лее от екрана-Президента трябва да си ходи – не изпълнява ролята си на обеденител , а играе политик на БСП- това се утвърждава на избори. Имаме нужда да бъдем спасени от терора, на който сме подложени- разни Йончеви , Нинови , Асланови – все руски фамилии и протежета. СТИГА!Това е обикновен ФАшИЗЪМ

 9. Що за гнусни обиди към президента. На всички тук Цв.Цв. ли е раздал листче с опорни точки? Някои не могат да преглътнат авторитета на президента и точната му мисъл. Както и да е, народът стои зад него.

  • „Точната му мисъл“??????? Мислех, че Стършел излиза в петък…

  • Много си позволяват да говорят от името на народа.Няма точна мисъл и точен изказ.Срамувам се от такъв президент без чест и достойнство.Без морал.Не си ли спомняте за метресата му назначено на два тр.договора,даренията за президентската кампания от бедни и безработни.Непрекъснатите му критики към правителството,за което са гласували около1400000 гласоподаватели.Президент,който разединява народа си и подстрекава за бунт е само за импийчмънт.

 10. Поредният точен анализ! Толкова марксистко-ленински популизъм има в думите на пРезидента, толкова себеправедност, омраза и люта завист, че буди отвращение към институцията, която представлява. Жалкото е, че дори сред познатите ми ще има поне няколко, които ще споделят със задоволство тези думи и ще напишат коментар с носталгия по миналото. Докато в училищата изобщо не се изучава или се претупва епохата, чийто истински плод е това недоразумение Радев.

 11. Президента ще разбере нагледно, че от високо са пада най лесно

 12. Отново, блестящ анализ и в десетката. Особено това: „Ние тепърва ще осъзнаваме колко символика и цинизъм има в това обръщение не кога да е, а тъкмо в навечерието на 10 ноември от един бивш комунист, военен, издигнат от БСП за президент и спечелил изборите по профил, поръчан от Руският институт за стратегически изследвания, ръководен от генерал в пенсия.“

  Токова е нагъл, агресивен, неприятен президентът на БСП!

  • Никое ЗКПЧ не може да се издигне над нивото на ЗКПЧ.

Коментарите са ограничени.