Брюксел: Споразумението на ООН за миграцията би подобрило живота на милиони хора

Жан-Клод Юнкер Снимка: Европейска комисия

Споразумението на ООН по въпросите на миграцията би превърнало предизвикателството във възможност за развитие, би подобрило живота на милиони хора.

Това заяви говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпрос, свързан с решението на няколко държави да не подкрепят документа, след като са го подписали, съобщава БТА.

По-рано днес стана ясно, че България оттегля подкрепата си от глобалния пакт за миграцията, след като по-рано консервативни кръгове в БСП и „Обединени патриоти” заподозряха в него опит за „изсветляване” на нелегалната миграция към страните от ЕС – макар документът да не задължава държавите да следват и прилагат конкретни политики.

„Ако го бяха прочели, (тези държави-б.р.) нямаше да се оттеглят от споразумението“, заяви говорителят, като цитира мнението на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Миграцията е общо предизвикателство и има нужда от общо решение, със сподена отговорност, добави говорителят.

Вярваме, че европейските интереси са прекрасно защитени със споразумението. Ще продължим да работим за подобряване на управлението на миграцията. Убедени сме, че така незаконната миграция би намаляла, биха се създали възможности за законна миграция и за защита на правата на мигрантите, допълни той.

Говорителят допълни, че споразумението трябва да бъде одобрено на заседание в Маракеш през декември. По неговите думи не се предвижда подписване на документа, а приемане с единодушие или гласуване.