Красимир Узунов: Груевски може да избяга зад граница евентуално само в Турция

Красимир Узунов
Красимир Узунов. Снимка: Агенция "Фокус"

Съдът в Скопие обяви, че бившият премиер на Македония и председател на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски трябва да получи решението за излежаване на присъдата си по делото „Танк“ – за оказване на влияние на покупка на луксозен правителствен автомобил. Груевски обаче не може да бъде открит.

Красимир Узунов, директор на агенция Фокус, коментира в предаването „12+3“ по БНР:

„Съдът се чуди къде да връчи призовката. Ако се върнем седмица назад, Груевски каза, че има да пише докторантура. Много интересно е гласуването на албанците, които казаха, че няма да му дадат имунитета, защото са споделили, че не може довчера да сме заедно във властта, сега да му даваме имунитета. Още повече че се създава една атмосфера около отказа да коментира Георге Иванов, президента на Македония. Има няколко варианта, едното е да осъмнем все пак с новината, че по тъмно е прибран все пак в затвора в Шутка, където трябва да излежава две години, но той трябва да бъде с имунитет, тоест трябва да има някакви определени права. Второ, ще защитава докторантура, която ще води до героизиране на Груевски в момента, а тази държава търси лидери“.

Според Узунов Груевски би могъл и да е зад граница и по-специално в Турция:

„Груевски трудно би намерил някакво спасение в друга балканска държава, като изключим Турция. Защото с тази, втората му жена, той ходеше на едни такива посещения, дадоха му там един палат, останал от султанските години, в който го посрещнаха, а „Големият баща“ на Турция, значи няма защо да се лъжем, значи, както сърцето им се обръща сега повече към Гърция, отколкото към България, тоест тръгваме пак по старата ос Белград – Атина, а от друга страна защитникът на промяната на името в случая е Турция. Така че, ако е заминал в Турция, тогава има да си висим с една присъда, която трябва да е влязла в сила, а Груевски да го няма“.