Джейн Остин и безчинствата на прекрасната Касандра

Знаменитата авторка пише историята, когато е на дванайсет

 

Единствената история, в която героиня на Джейн Остин остава далеч от сватбени кроежи, излиза за първи път в България. Вместо да въздиша тайно по някой благородник с мечтата да му стане съпруга, шестнайсетгодишната Касандра от „Прекрасната Касандра” се влюбва в шапка, гълта сладоледи на корем и раздава шутове. А след като се е шляла цял ден и е сторила още безчинства из Лондон и околностите му, накрая спокойно се прибира вкъщи.

Великата писателка Джейн Остин създава този сюжет, когато е само на дванайсет! А заслугата до него да се докоснат и българските читатели е на издателство „Лист”, което пуска „Прекрасната Касандра” в поредицата си „Детски шедьоври от велики писатели”.

Джейн Остин съчинява творбата за забавление на многочисленото семейство на пастора Джордж Остин и я посвещава на сестра си Касандра. Тя е по-голяма от нея с две години и е най-близкото ѝ същество.

Сладкодумно разказаната в дванайсет части история, е пародия на популярните в края на XVIII век сантиментални и мелодраматични романи. В тях най-съкровеното въжделение на повечето момичета е брак със състоятелен съпруг, и само ако може – по любов.

В известна степен от „Прекрасната Касандра” изскачат доста неща от характера на Джейн Остин като малка – не съвсем любезна и открита бунтарка, която години по-късно пред съмнителната сигурност на брачната верига ще избере свободата. Историята показва, че авторката на брилянтните романи „Гордост и предразсъдъци” и „Доводите на разума” е била остроумна и саркастична от малка.

Преводът е дело на Диана Симеонова, а илюстрациите, които предизвикват читателя не по-малко от текста – на Вяра Бояджиева.

В близките месеци ще има още срещи с Джейн Остин, обещават от „Лист”. Издателството подготвя публикуването на бестселъра „Джейн Остин у дома” – документална биография на писателката от нашумялата британска авторка и университетски преподавател Луси Уорсли.

Публикацията е част от кампанията на Вевести.бг „Нещо за четене срещу неграмотността“.