Андрей Ковачев пред Вевести: С положителния доклад се отваря вратата към Шенген

Андрей Ковачев

Това е най-положителният доклад за България и самите очаквания на Европейската комисия са през следващите няколко месеца и останалите показатели да бъдат покрити, така че ще може да отпадне целия механизъм за страната ни. 

Това коментира специално за Вевести евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

Въпреки, че този механизъм формално няма нищо общо с приемането на България в Шенгенското пространство много страни-членки и техните правителства използваха този механизъм, за да блокират приемането на България.

Сега, положителният доклад за страната ни ще даде мотивиращ сигнал към тези страни, предимно към Холандия да се приеме предварително уговорения план за двустепенното приемане на България в Шенгенското пространство първо с въздушни и морски граници.

На въпрос за негативната оценка за състоянието на медиите в България Андрей Ковачев отговори, че критериите не включват оценка на медийното пространство, но въпреки всичко комисията е взела под внимание  информация, идваща от неправителствения сектор в България и това е оценка, която са направили определени непправителствени организации у нас.

Андрей Ковачев изрази надежда, че още пре пролетта на следващата година да имаме оценка на усилията ни за покриване на критериите по останалите три показателя на мониторинговия доклад или най-късно до края на мандата на комисията.

„Ако запазим това темпо, което е записано и в самия доклад като очакване на ЕК, ще можем да покажем устойчивост и по другите три показателя, за да може да отпадне механизмът за България“, прогнозира Андрей Ковачев. Според него ако си свършим работата, монигорингът върху България би трябвало да отпадне преди евроизборите.