Фандъкова призова софиянци да оставят в петък личните си автомобили и да ползват градски транспорт

Йорданка Фандъкова Снимка: Гео Калев

Софиянци да оставят в петък личните си автомобили и да ползват градски транспорт, за да допринесат за по-чист въздух.

Това призова столичният кмет Йорданка Фандъкова, след като получи наградата за голяма община в категорията “Паркове и екотранспорт” в конкурса кмет на годината.

За първи път в петък ще се проведе инициативата “Ден за по-чист въздух”. Общинските служители няма да ползват лични и служебни автомобили утре. Кампанията е подкрепена от много компании, ведомства и училища.

“Радвам се, че усилията ни за развитие на зелената система и обновяването на градския транспорт, се забелязват. Инвестициите в екология и по-чист въздух са най-важните”, каза Фандъкова.

Тя напомни, че тази година столицата има нов парк – “Въртопо” в “Младост”. След няколко седмици в София ще бъдат пуснати първите 20 електробуса, а след 1 г. и първият участък от третата метролиния.

Ето и обръщението на Фандъкова във Фейсбук:

Утре, 16 ноември, е Денят за по-чист въздух, инициатива на над 100 здравни, благотворителни организации и английски градове, в която София се включва.

Целта й е да обърнем внимание върху ежедневните ни действия, които се отразяват пряко на качеството на въздуха, който дишаме. Фините прахови частици са показателят, който все още не е в определените норми, а превишенията през зимата са по-чести, защото към автомобилния трафик се добавя и битовото отопление на твърдо гориво (дърва и въглища).

Работим активно по пакет от мерки за намаляване на замърсяването и сме инициатори на серия от законодателни промени.
Нито една институция обаче не може да се справи сама с този проблем. Без личното участие на всеки, няма да успеем.

Моят призив към всеки, които иска да се включи, е да избере своя начин да го направи: да остави личния си автомобил за ден, да избере да се придвижва с градския транспорт, пеша, или с екологична алтернатива като електромобилите под наем Spark Bulgaria – electric car sharing. Можете да се включите и в инициативата ни за засаждане на Новата гора на София. За два сезона засадихме заедно с всички доброволци над 26 хил. дървета край Суходол. В събота очакваме над 200 доброволци. Целта ни е да засадим 125 хил. дървета и това да бъде един от новите зелени пояси около София. Повече информация – http://novatagora.bg/

Можете да се запознаете с начините за разделно събиране на едрогабаритни отпадъци, стари мебели, гуми, текстил и др. непотребни вещи. Колкото по-карто време престояват около контейнерите за смет, толкова по-малка е вероятността да бъдат събрани и изгаряни нерегламентирано. Повече информация – https://www.sofia.bg/en/waste
Като част от кампанията служителите на Столична община няма да използват лични и служебни автомобили.

Благодаря на всички над 100 училища и детски градини, които се включват в инициативите, както и на всички фирми, които прегърнаха идеята днес да оставят личните си автомобили на 16 ноември – това са Банка ДСК / DSK Bank, A1 Bulgaria, компаниите Danone, Shell, Inokim Bulgaria, @Upnetix, Ingram Micro Bulgaria, ScaleFocus, Outsourcing , както и @ММинистерство На Икономиката – Официална Страница, @Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерство На Правосъдието, Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Bulgaria и комисията по екология на народното събрание.

Наш партньор в организация е British Embassy Sofia . Денят за по-чист въздух се провежда за пръв път във Великобритания като съвместна инициатива на здравни и благотворителни организации, университети и местни власти.
Защото чистият въздух зависи от всеки един от нас.
@Зелени решения за София
#МислиЧисто
#CleanAirDay2018
#CleanAirDaySofia