БСП предлага заплатите на властта да се намалят с 543 лв.

Корнелия Нинова Снимка: Пресцентър на БСП

Внасяме предложение депутатските заплати и тези на политическия елит да се намалят с 543 лв. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на БСП, предаде Агенция „Фокус“.

По думите ѝ това е увеличението, натрупано през последните 2 години на този парламент.

„Това представлява 18% увеличение на доходите“, каза Нинова.

„Една несправедливост се случва от много време в политиката и за съжаление продължава. Несправедливост, която ние няколко пъти се опитваме да сложим край. Безуспешно досега – два пъти. Ще опитаме трети път. Става въпрос за увеличението на заплатите на депутати, министри, президент, омбудсман“, каза Нинова.

По думите ѝ в ситуация, в която на улицата има десетки хиляди граждани, които протестират, в този момент да си увеличиш заплатата е неморално и абсолютно сбъркано поведение. „Заплатите на политическия елит ще се увеличат и то със задна дата с 90 лв. при положение, че знаем с колко се увеличават пенсиите“, каза още Корнелия Нинова.

Внасяме проекторешение министърът на финансите да изработи и да предложи нова формула за изчисляването на заплатите на депутатите, каза Корнелия Нинова.

„Предлагаме 2976 лв. заплата. Това е заплатата, на която е приключил работа предишният парламент. Т.е. да си намалим заплатите с всички увеличения за последните две години – 543 лв. Не свършваме дотук. Ще внесем проект за решение, с което да задължим Министерството на финансите да предложи нова формула за определяне и изчисление на депутатските заплати. Бихме искали тази формула да кореспондира с минималната работна заплата в страната, а не със средната“, каза Нинова.

По думите й средната заплата не е най-добрия показател за доходите и неравенствата.

„Много малка част от обществото получават много високи заплати, огромна част получават малки заплати. Средната между двете не показва реалното равнище на доходите в България. Това е изкривен показател“, допълни още Нинова. По думите й министърът е поел този ангажимент към БСП на парламентарен контрол в зададен въпрос него от заместник-председателят на парламентарната група Крум Зарков.