Без пластмасови бутилки в ски зона Банско

По пистите на Банско. Снимка: Вевести.бг

На 15 декември ще бъде открит новият зимен сезон на Банско. Легендата в ски спорта, австрийският алпиец Патрик Ортлиб, който е олимпийски и световен шампион и Марк Жирардели ще открият официално новия ски сезон.

Това каза на пресконференция маркетинг директорът на ски зоната Иван Обрейков, който обяви, че за шести пореден път Банско е обявен за Ски курорт №1 в България по време на церемония в Кицбюел (Австрия) на 17 ноември, предаде БГНЕС.

„Ски курортът се нареди сред една от 26-те топ дестинации в света. Банско е един от осемте курорта, който за шести път печели този приз, заедно с Кицбюел, Гармиш-Партенкирхен, Роза Хутор, на чиито писти се проведе олимпиадата в Сочи през 2012 г., шведският Оре – домакин на предстоящото световно първенство по ски, норвежкият Трисил”, каза Обрейков.

Радослав Дурчев от „Юлен“ АД обяви, че фирмата е взела решение да спре използването на пластмасови изделия за еднократна употреба в района на ски зона Банско от този ски сезон, въпреки че Европейският парламент разпореди това да се случи от 2021 г.

„Това е поредната инициатива, която е част от екологичната стратегия на компанията. В рамките на тази стратегия още през 2012 г. внедрихме система за разделно събиране на опаковките. В зоните около заведенията сме поставили контейнери за разделно събиране на отпадъците. От началото на 2018 г. до момента фирмата е предала над 1.3 т. пластмасови отпадъци”, обясни Дурчев.

Това решение той мотивира с това, че този вид отпадъци се разграждат много бавно и в дълъг период от време. „

Заменяме пластмасовите бутилки със стъклени, пластмасовите чаши с картонени, сламките с бамбукови, посудата за еднократна употреба ще бъде изцяло от биоразградими материали – картон, дърво и хартия. С това решение сме първи в България”, коментира Дурчев.

Той изрази надежда примерът им да бъде последван и от други. От тази година ски курортът в Банско въвежда и лоялна програма за клиентите, които използват сезонна карта за Банско.

В зависимост от това колко поредни години е използвал ще получи сребърна, златна и платинена карта.

„Предимствата за притежателите са отстъпки в заведенията за хранене, покани за нови колекции на спортни магазини, достъп до трибуните за състезанието от Световната купа и отделно отстъпки от таксите за паркиране в района на ски-зоната и гондолата в Банско”, обясни Атанас Малеев.

Стана ясно още, че фирмата не е увеличавала цените на картите в последните 6 години, но заради миналогодишното увеличение на електроенергията с 40% такова ще има от новия сезон. С колко точно ще се повишат, от компанията не можаха да посочат.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.