Няма да разследват Таско Ерменков за подвеждащия статус за водата във Фейсбук

Таско Ерменков Снимка: Вевести.бг

Прокуратурата няма да разследва депутата от БСП Таско Ерменков за разпространена от него информация чрез Фейсбук за качеството на водата в София, предаде БНР.

С искането за проверка държавното обвинение беше сезирано от народните представители от ГЕРБ Тома Биков и Данаил Кирилов през май.

На 19 май в профила си във Фейсбук Ерменков цитира трето лице, че питейната вода в София е заразена или отровена и че съществува сериозна опасност за живота и здравето на софиянци. Има и личен апел от депутата – институциите да вземат отношение и ако става дума за фалшива новина, да я опровергаят.

Опровержението идва пак през социалната мрежа – от пресаташето на „Софийска вода“, че водата на София не е замърсена или отровена.

Според прокуратурата депутатската интернет активност не попада в обхвата на нормата на Наказателния кодекс, която предвижда отговорност за „подаване на неверни повиквания и заблуждаващи сигнали за опасност“.

С извода, че публикацията на Таско Ерменков във Фейсбук не е заблуждаващ сигнал за тревога, а субективна интерпретация и оценка на автора за коментираните обстоятелства, прокуратурата отказва да го разследва.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.