Няма да разследват Таско Ерменков за подвеждащия статус за водата във Фейсбук

Таско Ерменков Снимка: Вевести.бг

Прокуратурата няма да разследва депутата от БСП Таско Ерменков за разпространена от него информация чрез Фейсбук за качеството на водата в София, предаде БНР.

С искането за проверка държавното обвинение беше сезирано от народните представители от ГЕРБ Тома Биков и Данаил Кирилов през май.

На 19 май в профила си във Фейсбук Ерменков цитира трето лице, че питейната вода в София е заразена или отровена и че съществува сериозна опасност за живота и здравето на софиянци. Има и личен апел от депутата – институциите да вземат отношение и ако става дума за фалшива новина, да я опровергаят.

Опровержението идва пак през социалната мрежа – от пресаташето на „Софийска вода“, че водата на София не е замърсена или отровена.

Според прокуратурата депутатската интернет активност не попада в обхвата на нормата на Наказателния кодекс, която предвижда отговорност за „подаване на неверни повиквания и заблуждаващи сигнали за опасност“.

С извода, че публикацията на Таско Ерменков във Фейсбук не е заблуждаващ сигнал за тревога, а субективна интерпретация и оценка на автора за коментираните обстоятелства, прокуратурата отказва да го разследва.