Юлиан Попов: Наистина ли протестите са национални, масови и обхванали цялата страна?

Юлиан Попов
Юлиан Попов. Снимка от Фейсбук

Удивително е, че медии с национално покритие и издания с уж прилична репутация представят протестите като национални протести, масово движение, обхванали цялата страна и с други подобни квалификации.

Достатъчно е да минеш през една-две групи “протестиращи”, за да разбереш за какво става дума. Всеки що-годе опитен репортер ще забележи раздадените еднакви знамена, еднакви плакати, еднакви празни и чудещи се лица, хора, които на въпроса “за какво протестирате” отговарят “ами срещу системата” или пък се гънат в пълно неведение за това в какво участват.

Не мога да разбера каква е тази журналистика, която не съумява да направи и един репортаж, който да покаже абсурда на тези улични телодвижения, дърпани и съшити с бели конци и джобни пари. Един проницателен политик беше заявил преди време “Балканите са най-евтиният път да бъде дестабилизирана Европа”. Надали тези зле, но координирано и на тъмно, организирани сбирки по кръстовищата на страна ще дестабилизират каквото и да било. Но опитът да извършат точно това е безобразно очевиден.

Надали в цялата тази история някой особено го е грижа за България и какво хубаво или лошо ще и се случи. Но всеки, който иска да не се срамува пред децата си да се нарече журналист, би било добре да се поразрови в тинята на така наречените протести и да разкаже какво е видял, независимо дали някой го е инструктирал или не какво да говори или мисли.

Що се отнася до партиите, които искат да се борят сериозно за власт, те трябва да си дадат сметка, че “протестите” и медийното им преекспониране отнема от техния електорат, от дясно и ляво, и свива пространството на реалната критика, недоволство и дори гняв.

От Фейсбук-профила на автора