Институтът за дясна политика със свое списание – Conservative Quarterly

Списание

„Потребността от възникване на Conservative Quaterly е възражение срещу лявото мислене, от което „боледува” днешна Европа”. Възражение срещу лявата политика, чийто инструментариум отстъпва на предизвикателствата, пред които е изправена България през последния четвърт век”.

Тези редове от предговора към първия брой (отбелязан още като първа книга) на тримесечното теоретично списание, издавано от Института за дясна политика (ИДП) най-точно, но не и изчерпателно характеризират целите на неговите издатели.
Луксозната книжка беше представена официално във Военния клуб тази вечер пред аудитория от общественици, политолози, журналисти и немалко политици.

Идеите и целите на списанието, както и екипът, който го списва бяха представени от председателят на УС на института д-р Нено Димов.

Петър Николов Нено Димов

В краткото си експозе главният редактор на Conservative Quaterly д-р Петър Николов, първи председател на ИДП заяви, че списанието идва да запълни една ниша в публичното пространство – нишата за ценностно говорене за политика.

„То идва и като контрапункт на усилията на определени среди и кръгове в България да си присвоят част от десницата и част от политическия консерватизъм.”, заяви Петър Николов.
„ИДП беше създаден преди 6 месеца с ясната цел да събере българската десница на едно място. Далеч сме от мисълта да си припишем изцяло тази заслуга, но не страдаме от излишна скромност за да се правим, че нямаме своя принос”, заяви още първият председател на новия десен институт.

Той подчерта, че списанието ще бъде академично, като всеки публикуван текст ще е преминал през внимателна редакция.

„Ние ще дадем дясната гледна точка и нашата оценка, към събитията, които се случват. Ще се опитаме а определяме кога десни политики отговарят на претенцията на партиите за дясност и кога се отклоняват в друга посока”,каза Николов и даде думата на един от основните автори на списанието проф. Калин Янакиев .

„Аз мисля, че в България има едно много дълбоко заседнало ляво, на което трябва да се противодейства. Това ляво не се състои само от политическите субекти, които са позиционирани в тази част на спектъра”, заяви в обръщението си към гостите проф. Калин Янакиев.

„Базисното ляво, с което много трудно се разделяме, е това базисно мислене за обществото като за антагонистична структура. В България не само дефинитивно левите, но и много други смята, че обществото е противоречие, антагонистична структура и по тази причина последната цел, която трябва да постигнем е деструкция. Забележете, колко дълбоко е внедрено в българската психика това странно разделение между „народът” и „те”. Една антагонистична структура противопоставя народа на т.нар. „политическа класа” – едно от най-идиотските понятия, които навлязоха в нашето ежедневие, констатира проф. Янакиев.

Една от причините за политиката да се говори като за нещо цинично е, че тя бива свеждана до рационална технология, до идеологическа схематика. А политиката произлиза от онова, което е полиса, от обществото, напомни проф. Янакиев.

„Ще се опитаме да държим високо и съдържателно ниво, а не да политиканстваме в поредното издание. За нас е важна теорията, важни са базовите ценности, около които ще се опитаме да движим разговора за политиката в бъдеще”, каза един от учредителите на Института за дясна политика със съществен принос за реализацията на списанието, Георги Харизанов, който е и редовен автор във Vevesti.bg .

Цветан Цветанов списание

На представянето на първия брой на списанието дойдоха и политици като председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и неговиаят заместник Красимир Велчев, бившият служебен министър и политолог Румяна Коларова, евродепутатът Ангел Джамбазки, социологът и член на ЦИК Цветозар Томов, известни интелектуалци.

В редакционния съвет на Conservative Quaterly влизат д-р Ирена Тодорова (зам. гл. ред.), Мартин Табаков, гл. ас. д-р Горан Стойковски, Иван Стамболов, д-р Нено Димов, доц. Огнян Минчев и разследващият журналист Христо Христов.

Vevesti.bg

1 Коментар

Коментарите са ограничени.