Боил Банов за изложбата на Ода Жон: Преди около 30 г. приключи цензурата на изкуството в България

Министърът на културата Боил Банов. Снимка от бТВ

Преди около 30 години приключи цензурата на изкуството в България. Това каза министърът на културата Боил Банов от трибуната на Народното събрание в отговор на депутатски въпрос относно скандалня пърформанс на художничката Ода Жон в Националната художествена галерия, предаде Агенция „Фокус“.

„На 22 ноември 2018 г. залите на първия етаж на Националната художествена галерия е открита голяма изложба на Ода Жон. Експозицията е събрана от музеи и частни колекции и включва скулптура и акварел. Според договора между галерията и авторката в същата вечер в балната зала е организиран коктейл, озаглавен от художничката „Вечеря натюрморт“. Проектът е финансиран от галерия в Париж и на нея са поканени хора от много държави“, каза още Банов и посочи, че визията, сценарият и скулптурните елементи на аранжирането на масите са били по идея на художничката и изразяват нейния индивидуален стил и концепция.

„Всеки гражданин има право да хареса или да не хареса някое изкуство – това е негово изконно право. Единственото, което имам да кажа по темата е, че преди около 30 години приключи цензурата на изкуството в България“, посочи Банов.

1 Коментар

  1. Въпрос на лично възприятие е показаното,но такива глупости се изприказваха по повод на изложеното,че си личи „сталинистко“ виждане по въпроса.

Коментарите са ограничени.