Президентът: Не се присъединявам към декларацията на президента на Австрия да се прекрати добивът на твърди изкопаеми

Румен Радев Снимка: Прессекретариат на президента, архив

Отговорих на президента на Австрия, че не се присъединявам към неговата декларация да се прекрати добивът на твърди изкопаеми. Това каза президентът Румен Радев в началото на срещата си с представители на синдикатите на миньорите, предаде Агенция „Фокус“.

„Винаги съм отворен за диалог и смятам, че той е изключително важен, защото това е един стратегически отрасъл за България. Благодаря и за инициативата на синдикатите за срещата. Но искам да внеса само няколко уточнения – президентът не формира стратегията и визията за този сектор, това е ангажимент на Министерския съвет. Но, разбира се, това не означава, че президентът няма отношение и моето отношение го излагам в съответни документи, форуми и декларации“, заяви Радев.

Той посочи, е президентът ще представлява България на форума в Катовице, защото поканата е отправена към него.

„Освен това президентът на Австрия изпрати декларация до всички държавни глави от ЕС с призив да се прекрати добивът на твърди изкопаеми. И този призив ще бъде отправен по време на форума в Катовице. Аз съм отговорил на неговата декларация, че не се присъединявам към нея и съм изложил съответните мотиви. Мога да кажа и че моята позиция по въпроса е ясна още от началото на моя мандат и с позициите и действията на служебното правителство. Ясно я заявих и на пресконференцията с президента на Полша“, заяви държавният глава.