Суматоха на старта на Г-20 в Буенос Айрес

Държавните и правителствените ръководители на основните икономически сили в света се събират в аржентинската столица Буенос Айрес за юбилейната, десета среща на страните от Г-20, предаде Фокус.

Началото й обаче бе белязано от суматоха, предизвикана от изненадващото решение на. „урагана Тръмп“ да отмени планираните си преговори с лидера на Кремъл Владимир Путин.

Решението си американският президент взе, след като се запозна с доклад за инцидента в Керченския пролив.

При това броени минути преди обявяването му, Тръмп увери репортерите пред Белия дом, че форумът в Буенос Айрес е „много подходящ момент“ за среща с държавния глава на Руската федерация. „Вероятно ще се срещна с Владимир Путин. Не сме отменяли тази среща. Мислех си за това, но не сме го направили. Мисля, че е много подходящо време да я проведем“, заяви Тръмп пред репортери в Белия дом.

Кремъл посрещна „със съжаление“ решението от американска страна да се отмени срещата между двамата президенти.

Говорителят на руския лидер – Дмитрий Песков, увери, че както и преди, Путин остава готов за нови контакти със своя американски колега. Вътрешнополитическата ситуация в САЩ е основната причина за решението на президента Доналд Тръмп да отмени срещата с руския му колега Владимир Путин, която трябваше да се състои в кулоарите на форума на върха на Г-20 в аржентинската столица Буенос Айрес, подчерта на свой ред говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова.

Напълно възможно е Тръмп да пропусне и единствената планирана среща с лидер на държава от Европейския съюз – канцлера на ФРГ Ангела Меркел.

Тя ще се присъедини към световните лидери едва за официалната вечеря след първия ден на дискусии заради технически проблем с правителствения самолет „Конрад Аденауер“, забавил пътуването й.

Наложи се Меркел да нощува в Бон след принудително приземяване на машината. В сутрешните часове на деня тя се качи на редовен полет от испанската столица Мадрид за Буенос Айрес.

Независимо от промените в работния й график, наложени от техническия дефект в правителствения самолет, канцлерът на ФРГ ще проведе двустранна среща с държавния глава на Руската федерация Владимир Путин в кулоарите на форума на Г-20 в аржентинската столица Буенос Айрес, потвърди говорителят на кабинета в Берлин Мартин Фиц.

„Преговорите с руския президент ще се проведат в събота сутрин, както се планираше“, увери Фиц. Но Меркел няма да може да спази графика си за среща с американския президент Доналд Тръмп. Към настоящия момент Берлин се опитва да насрочи преговорите им за следващия ден.

С или без германския канцлер срещата на лидерите на Г-20 започва и по всичко личи, че ще бъде изключително обещаваща.

Темите в дневния ред предполагат разгорещени дискусии: кризата в Азовско море, убийството на журналиста Джамал Хашоги, цените на петрола, опазването на околната среда, търговската война и митата за внос на автомобили в САЩ.

По повод срещата на държавните и правителствените ръководители на основните икономически сили в петък в аржентинската столица е обявена голяма демонстрация.

Организаторите очакват десетки хиляди участници. Въпреки това, автобусите с демонстранти бяха възпрепятствани да влязат в града. Мобилизирани са около 25 000 полицейски служители, които са натоварени със задачата да охраняват срещата на високо равнище.
Украйна вече се опита да привлече вниманието на световните лидери. Киев планираше да издигне гигантски билборд, изобразяващ окървавен Керченския проток, където в неделя Русия задържа три украински кораба.

Така украинците се надяваха да предизвикат оживени дискусии в навечерието на срещата на върха. Планът на украинското правителство да попречи на руския президент да участва в годишната среща на Г-20 обаче се провали, след като аржентинска компания отказа да постави плаката.