Споделете „Приключенията на Оги Марч” от Сол Белоу

Култовият роман на ХХ век излиза за първи път в България

 

Култовият роман „Приключенията на Оги Марч” на нобеловия лауреат Сол Белоу вече е в България! Сравняван по величие с „Приключенията на Хъкълбери Фин”, „Моби Дик” и „Спасителят в ръжта”, той излиза у нас 65 години след първото си издание в САЩ в превод на Пейчо Кънев под редакцията на Боряна Даракчиева. Корицата е на Милена Вълнарова.

Сюжетът се завърта около живота на Оги Марч – русокос хлапак от беден квартал на Чикаго във времето на Голямата депресия. В порядъка на повече от 600 страници

Оги броди из Америка, Мексико, Европа и океана,

сменя професии, дресира орел, по някое време е корабен душеприказчик. Както казва самият герой: „Аз съм нещо като Колумб, откривател на онези, които са близо до нас…”.  Пътешествията на Оги Марч през живота го отвеждат сред лукави мъдреци, велики мошеници на дребно, неуспели предприемачи и предприемчиви неудачници, като всеки се опитва да го вербува за своята версия на щастието.

По думите на автора си Сол Белоу романът е „разширяваща се спирала, която започва от енорията, гетото, бедността и се разпростира към широкия свят”, от любов към любов, от приятелство към приятелство. В крайна сметка Оги Марч може да е всеки от нас във все по-отчуждаващия се свят.

През 1954-а книгата печели Националната награда на САЩ за художествена литература и десетилетия наред е сред бестселърите отвъд Океана. Славата ѝ продължава и в наши дни – в класациите си списанията „Тайм” и „Модърн лайбръри борд” го нареждат сред стоте най-добри романа на английски език.

Първото издание в България излиза с емблемата на „Лист” и се очаква да бъде

сред най-търсените заглавия

на предстоящия Коледен панаир

на книгата в НДК.

„Сол Белоу е един от най-важните писатели в световната литература и е странно, че е останал непопулярен у нас, въпреки че книгата му „Не изпускай деня” е излизала на български. С един от най-важните му романи – „Приключенията на Оги Марч”, това ще се промени. Историята е монументална и едновременно с това може да се чете с удоволствие и от почитатели на криминалета, романтика и дори фантастика. Ето това прави голямата литература – създава общности от различен вид читатели”, каза главният редактор на „Лист” Гергана Димитрова.

Сол Белоу е роден в Канада през 1915 г. в семейството на руски емигранти, но когато е на 9, фамилията се премества в САЩ и бъдещият писател израства в Чикаго. Години по-късно Белоу завършва там антропология и социология.

Три пъти е удостояван с Националната награда за литература, а през 1976 г. печели „Пулицър” за „Дарът на Хумболт” и Нобелова награда за литература. „Приключенията на Оги Марч” е смятан за един от най-значимите романи на XX век.

Корицата на романа е на Милена Вълнарова.

 Публикацията е част от кампанията на Вевести.бг „Нещо за четене срещу неграмотността“.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.