Юлиан Попов: Европа трябва да е по-амбициозна в зелената икономика, ако не иска да изостане от Китай

Юлиан Попов

Европа вече се пробуди за риска, че може да изостане, ако не се забърза в надпреварата за нисковъглеродни технологии и икономика, но ще трябва да е по-амбициозна, за да постигне това – включително в наваксването, след като загуби част от преднината си заради Китай.

Това написа бившият министър на околната среда Юлиан Попов във в. „Файненшъл таймс“ ден след официалното откриване на срещата на ООН за климата в Катовице, Полша.

Попов се позовава на стратегията на Еврокомисията за климата до 2050 г., публикувана миналата седмица, според която целта е „климатична неутралност“ – или нулеви нетни парникови емисии – до тази година.

Климатичната неутралност до 2050 г. е възможна, но иска друга икономическа нагласа, отбелязва Юлиан Попов. Според него документът поражда въпроси, например какви ще са разходите, колко реалистична е целта и какво е въздействието върху климата (Европа отговаря за едва 10 на сто от емисиите в света).

Промяна в езика

Езикът на Европа за климатичните промени досега даваше сигнал за нелека задача, която обаче трябва да се изпълни – използваха се думи като „разходи“, „бреме“ и „отговорност“. За десетилетие обаче това се промени, а европейските правителства разбраха, че нисковъглеродната икономика е поле на ръст, базиран на иновации, но и на конкуренция. „Фокусът на европейските лидери се прехвърли от постоянно моделиране на цените и тежестта към това да виждат положителните страни във възможностите за инвестиции и икономическо развитие“, пише още авторът.

Ще е нужно обаче да се увеличи „средносрочната амбиция“ за намаляване на емисиите до 2030 г. във всички ключови сектори – от промишлеността, транспорта и енергетиката до строителството и земеделието, сочи изследване на Европейската фондация за климата.

Същият документ сочи и че разходите, ако този процес се ускори, ще са по-малки, отколкото ако това не се случи – заради повишената енергийна ефективност, намалялата употреба на изкопаеми горива и по-доброто управление на търсенето на енергия. С добре координирани действия могат да се мобилизират огромни инвестиции, да се стимулират изследователската дейност, технологиите и иновациите и да се създадат работни места, както и да се осигури положително въздействие върху здравето на жителите. Това би донесло и политически ползи.

Не е достатъчно

Застъпничеството за нисковъглеродна икономика обаче не би било достатъчно, за да стане Европа по-конкурентна. Европа вече се провали веднъж – с „горчивия опит на Лисабонската стратегия от 2000 г.“, която трябваше да направи ЕС „най-конкурентната и динамична основана на знанието икономика в света“, продължава авторът.

За да се възползват от новия шанс, европейските правителства, университети и компании трябва да инвестират в нисковъглеродни технологии и въвеждането им на пазара.

„Лидерството на Китай в много нисковъглеродни сектори изненада много хора. Страховете, че китайски компании купуват критични технологии и инфраструктура, трябва да подтикне конкурентите – включително тези в Европа – да променят играта си и да увеличат инвестициите в зелени иновации“, продължава коментарът. „С малко над 2% от БВП инвестиции в изследователска и развойна дейност Китай вече изпревари ЕС по интензитет на научноизследователската си дейност. Досега Китай инвестираше много в зелени енергийни технологии като възможност за износ.“

За да запази лидерството си, и на Европа ѝ трябват изследвания и иновации, както и мобилизация на финанси и инвестиции. Ако нисковъглеродната стратегия на ЕС успее да се превърне в катализатор за корпоративни инвестиции в иновации и технологии, тя ще има влияние и отвъд границите на съюза.

„Европа е най-големият икономически блок в света. Сериозни действия за климата от ЕС биха принудили всеки, който иска достъп до привлекателните европейски пазари, да се съобрази със свързаните с климата правила. Последиците ще се усетят из целия свят.“

Източник: Дневник